VatiSpeaks

pope francis 1Het is bij ‘wet’ verboden door onze sympathieke paus Franciscus (Vatispeaks) namelijk het stelen van geheime documenten. Is het hier de kerkstraat die de rechtstaat overklast of zijn de grenzen tussen kerk en staat nog altijd niet beslecht. Een ontwikkeling die in heel Europa zichtbaar wordt naargelang de tolerante schijn tussen gesloten, religieuze organisaties en een seculiere, vrije, ontspannen samenleving, verduistert. Geen minuut stilte in de ‘sharia’ wijken, zij hebben genoeg van het sentimentele gejank van de slachtoffers uit het westen. De honderduizenden doden door ons ‘het westen’ heeft nog niet geleid tot 1 seconde stilte.

Terug naar het Vaticaan die wat sprongen heeft gemaakt in vrije-perstransparantie maar niet wanneer het betreft de financiële stromingen dan zijn de pastoren en bisschoppen niet thuis. Genoeg armen kassen in het zuiden die onaangeroerd, nu en dan worden aangeboord om wat gaten de dichten. Laat staan het onderzoek naar seksueel misbruik, lekker op de lange baan geschoven over een paar jaar krijgen we een slap rapport met hooguit twee, drie namen…is er nog geen wet tegen het onthullen van seksueel geweld, jammer dan hadden wij inmiddels al vijf jaar vast gezeten.

Twee journalisten moeten vandaag voor een Vaticaanse rechtbank verschijnen wegens het schrijven van twee boeken op basis van vertrouwelijke documenten met daarin pijnlijke informatie over het financiële huishouden van de Katholieke Kerk. Ook een Spaanse priester, die de documenten doorspeelde, en twee van zijn medewerkers staan terecht.

vertel het mij maar jongetje
vertel het mij maar jongetje

Journalisten Gianluigi Nuzzi en Emiliano Fittipaldi riskeren tot acht jaar gevangenis met hun boeken die eerder deze maand verschenen, terwijl priester Lucio Vallejo Balda, zijn medewerker Nicola Maio en PR-consultant Francesca Chaouqui voor tien jaar achter de tralies dreigen te vliegen.

Sinds 2013 is het door paus Franciscus bij wet verboden geheime documenten te stelen. Hoewel de huidige paus een vriendschappelijke relatie heeft met de pers zien critici in The Guardian de kwestie ‘VatiLeaks’ als een bedreiging voor de persvrijheid waarbij journalisten worden bang gemaakt om in de toekomst geheime documenten van het Vaticaan te publiceren.