Jaaroverzicht MCU (we zijn allemaal zondaars)

Citaat 9Bisschop Frans Wiertz was onlangs te gast bij de onze vrienden van L1. De omroep die het liefst persvrijheid voor dierbare ingewijden en voor zichzelf houdt. Je moet niet aan de touwen van ‘loeende klokken van Limburgs mie lajnd’ gaan hangen dat kondigt een onheilspellende boodschap aan. Al decennia snoert deze Limburgse zender iedereen de mond die iets tegen ‘onze’ Limburgse zwijgcultuur te berde breng. Braaf werd monseigneur Wiertz over de kerk en de beleving van het geloof in Limburg over 40 jaar ondervraagd. Ja, boeiend over veertig jaar staat de glazen bol van Wiertz in de hemel te pronken en wordt het stoffig doekje uit het verleden hier op aarde aan een nader onderzoek onderworpen. Dan moet je geen L 1 journalist op deze zaak zetten want die willen geen woord waarheid weten over misbruik franciscanen of Gulpen / Bleijerheide malversaties, oplicht praktijken van katholieke huize. De monsieur wordt gespaard, we moeten zuinig zijn met hem en zijn vliegen.

Wiertz gebruikte de term ‘door mijn schuld, door mijn grote schuld’ enkele malen over de boetedoening die de kerk dagelijks doet over haar eigen zonde. We zijn allemaal zondaars. Wiertz vermeed de Latijnse uitdrukking voor deze teloorgang namelijk mea culpa.

L1 en Wiertz willen deze term niet gebruiken omdat mea culpa de klokkenluider  organisatie is die de onthullingen over misbruik en geweld nationaal aanzwengelden in 2010. Als wij toen niet de landelijke media hadden gehaald had L1 zich geen moeite gedaan om deze doofpot te coveren.

Mea culpa was bij ‘de weg naar verzoening’ inzegening beeld van kunstenaar Pierre Habets en dat viel de weg naar verzoeningtoevalligerwijs samen met de gegrond verklaring van Jo Gijsen. Hoe toevallig. De bisschop vertelde dat zij dit nieuws zelf naar buiten hebben gebracht en herinnerde  eraan dat het slachtoffer ook niet in de media wilde. Bij de hoorzitting commissie misbruik vroeg de voorzitter echter of beide partijen dit stil wilden houden? Beide partijen knikten ‘ja’. Geheel onafhankelijk is dit verzoek van de voorzitter niet, het geeft blijk van betrokkenheid, maar van wie? L1 journalisten vragen niet door of willen het dossier niet kennen. 2014 de doofpot nu, en niet over veertig jaar. De Lp Pop Against Pope uit 1985 doe ik zelf een voorspelling in het lied ‘Save the Saviour’ door de groep SAN. Toen werden wij ook al geboycot.

14 April 2014

De onthulling van het kunstwerk van Pierre Habets ‘de weg naar verzoening’ wordt jaren mede voorbereid door Mea Culpa United. Na vele vergaderingen, bijeenkomsten, vele vertragingen kwam de datum van 14 April in beeld, in stilte zoals het er maanden naar uitzag  zou het kunstwerk worden ingezegend en tentoongesteld in de OLV basiliek te Maastricht (in donker hoekje van de basiliek). Op Vrijdagavond 12 april kwam het nieuws naar buiten over bisschop Gijsen dat al intern sinds 11 Februari 2014 bekend was, een gegrond verklaring over het seksueel misbruik door oud bisschop Jo Gijsen.

Nadat alle media in dat weekend over ons heen vielen, bleek een journalist van het katholiek dagblad de vraag hebben gesteld ‘hoe het zat met klacht Gijsen’, zo kwam het bericht Gijsen-jongens plotseling uit de kast, spontaan de wereld in. Bisschop Wiertz vlieghield een prachtige rede, vol verwijzingen, schuld en boete overdenkingen alsof Dostojevski zelf meegeschreven had aan Wiertz zijn toespraak. Ook Marxist, atheïst, communist Jean-Paul Sartre ontbrak niet in de rede van Wiertz….de vliegen…je kunt er naar meppen maar ze komen steeds terug!

In ieder geval wij vliegen nog een rondje 2014 want de weg naar verzoening is inmiddels een dead end street want de dood lijkt te zijn ingetreden, geen woord, geen teken van leven van het vlieg meppende bisdom. L1 had meteen de voorbedes van ondergetekende gewist, het moest allemaal klein blijven, kleineren op zijn pastoors door te doen of het allemaal niet rapport Bleijerheide smallheeft plaatsgevonden. Je moet ook geen vervelende vragen stellen, Bertje moet leren zich sneller te onderwerpen. Geloof ik nog in Wiertz, de weg naar verzoening  of de waarheid in de media? No way, the old days are back. Mijn schuld, mijn grote schuld.

5 gedachten over “Jaaroverzicht MCU (we zijn allemaal zondaars)”

 1. Kan dat advocaten kantoor voor de daders hier ook in betrokken worden.
  Naar mij was het alleen maar MINACHTING en de advocaat stond met zijn mond vol tanden tijdens de bijeenkomst op de Malibaan in Utrecht.
  Ze zijn allemaal met het zelfde sop overgoten.
  Hij had beter Advocaat kunnen worden bij Zwarte Kip.

 2. Helemaal mee eens Bert.

  Overigens is de Limburger geen haar beter.

  Ook die correspondentie in de zaak Schafraad ga ik openbaar maken.

  We naderen 2015 het jaar van het doorspoelen van de riolen!!

 3. Een staaltje onpartijdigheid van L1 in de zaak Schafraad (2012)

  Geachte mevrouw Bel-van Tilborgh, beste Corrie,

  Bedankt voor uw reactie. Het is altijd fijn als wij ook de andere kant van een verhaal te horen krijgen. Dat is natuurlijk wel zo eerlijk, en geeft een veel completer beeld.

  Wij hebben ons als journalisten van L1 altijd ingespannen om de verhalen rond het misbruik in de Katholieke Kerk zo goed mogelijk te brengen. Daarom zouden we ook graag uw man willen spreken. Pastoor Schafraad hebben we al enkele malen voor de camera gehad, we zouden ook graag het verhaal van een van de slachtoffers brengen.

  Met vriendelijke groet,

  X
  Nieuwsredactie L1
  Dag mevrouw Bel-van Tilborgh,

  Ik heb uw mail-adres gekregen van collega X. Ik heb begrepen dat uw man bereid is met ons in gesprek te treden over zijn kant van het verhaal Schafraad. Graag zou ik daarover met hem bellen. Is dat mogelijk? Ik ben te bereiken op 043 ……. 043 ………. of 06 ………… 06 ……… U kunt mij ook zijn telnr geven als dat beter schikt. Als u liever contact houdt met collega X, is dat natuurlijk ook mogelijk. Alvast bedankt voor uw antwoord. Met vriendelijke groet

  Y

  Dag meneer en mevrouw Bel,

  Mijn excuses voor onze late reactie. Een en ander heeft tot veel discussie geleid op onze redactie, maar het eind van het verhaal is dat de hoofdredactie en de redactiechef géén middelen vrij willen maken om een middag een verslaggever en cameraman uw kant op te sturen. Daar ben ik het zelf niet mee eens, maar ik ga helaas niet over het geld. Nogmaals mijn excuses, bedankt dat u mij vorig week telefonisch te woord wilde staan. Beste groeten,

  Y

  Dank voor uw snelle antwoord. Geld is inderdaad het doorslaggevende argument om op dit moment geen aandacht aan uw verhaal te besteden. Uiteraard vervalt dat als u hierheen kunt komen. Op wat voor termijn / wat voor dag zou zoiets lukken? Vriendelijke groet

  Y
  Dag mevrouw Bel,

  Dank voor uw mail en voorstel. Ik ga overleggen hier of en hoe we iemand beschikbaar kunnen maken die dag. Ik kom er zo snel mogelijk op terug. Alvast bedankt, beste groeten

  Y
  Presentator/redacteur L1LT

  Dag meneer en mevrouw Bel,

  Mijn excuses voor mijn late reactie, ik zit al een aantal dagen met de griep thuis, vandaar. Ik moet onze voorgestelde afspraak donderdag 19 december helaas afzeggen. Mijn chef ziet er geen verhaal in, ook niet als u ervoor naar het zuiden afreist. Het spijt me enorm als ik u daar zolang over in onzekerheid heb gelaten. Ik hoop dat u ergens anders wél met uw verhaal terecht kunt, en ik wens u veel sterkte in deze moeilijke tijd. Beste groeten,

  1. Precies, op einde van deze correspondentie wordt het duidelijk: ‘Mijn chef ziet er geen verhaal in, ook niet als u ervoor naar het zuiden afreist’.
   L1 kreeg in 2011 nog 10.4 miljoen subsidie van de provincie en wie zitten daar in? Persvrijheid? Alleen als in bv. Rusland, China de journalistieke waarborgen worden beperkt zijn ze als de kippen erbij om de persvrijheid aan te kaarten maar hier gaat het allemaal wat subtieler en achterbakser. Limburg op nummer 1

Reacties zijn gesloten.