Breekijzer

kangeroe 2Australië heeft officieel een openbaar onderzoek geopend naar het seksueel misbruik van kinderen die in religieuze of openbare instellingen en verenigingen werden geplaatst. Dat gebeurt na een reeks schandalen waarbij katholieke priesters zijn betrokken.

De onderzoekscommissie gaat luisteren naar 5.000 mogelijke slachtoffers in weeshuizen, scholen, kerken, parochies, sportverenigingen, crèches, overheidsagentschappen, ngo’s of jeugdinstellingen. Ze gaat ook de antwoorden onderzoeken van de instellingen die verdacht worden van misbruik.De Australische premier Julia Gillard had in november de komst van zo’n commissie aangekondigd. Vandaag waarschuwde ze dat Australië “onaangename waarheden” zal moeten trotseren. “We hebben als natie gefaald in onze taak tegenover de kinderen. We moeten middelen leren kennen om onze kinderen in de toekomst te beschermen”, zei ze
.
(MCU) Tijdens rondetafel afgelopen Donderdag Tweede kamer sprak mevrouw Toorenburg van het CDA over het ‘breekijzer’ dat niet meer voorhanden was. Als woordvoerder MCU heb ik geantwoord dat er maar 1 breekijzer is: het OM! Alle sepots vanaf 1945 boven tafel. Het zal even pijnlijk worden als de “onaangename waarheden” in Down Under…alleen hier in Hollandia durft men niet zo diep te gaan!down under

3 gedachten over “Breekijzer”

 1. Wanneer het engels geen onverkomelijk probleem is
  2 (ervarings) tips

  Op de site van de commissie
  staat onder het kopje hearings een tekst van vandaag/de opening

  Het deed mij vanmorgen nogal goed die te lezen En dat is een understatement 🙂 ik was eigenlijk gewoon beretrots en blij met het me realiseren hoe ver “we” inmiddels zijn.
  Hoeveel kennis er inmiddels is, hoeveel perspectief dat biedt.

  En dat zijn momenten van ervaren wijsheid die je maar beter kunt koesteren en kicks die je maar beter kunt sparen, geloof ik 🙂 Ik tenminste wel, voor die momenten dat ik er weer ’s dood en doodziek van wordt.
  Dat heb ik wel ’s vaker, gelukkig maar zeker bij deze tekst met z’n nodige uitleg en accenten van vandaag naast de (mijn) ervaringen ( inclusief het geweld op allerlei terreinen wat daar onderdeel van was/is) van de afgelopen 3 jaar Deetman en alles wat daar bij kwam/hoorde was een hele goede ervaring voor me.

  Wellicht kan nog iemand die gebruiken in zijn/haar verzameling kicks, dan hier voor zo ver nog nodig de tip. http://www.childabuseroyalcommission.gov.au/Hearings/Documents/Transcript-030413.pdf

  Daar hoort nog een link bij, nl naar het artikel vanuit de Austr. Bisschopsconferentie waarin de 2 dagen geleden ingestelde begeleidingscommissie (met de heel vervelende naam Truth Justice and Healing Council [TJHC] ) vanuit de RKK wordt voorgesteld en de verzameling kennis waarvoor is gekozen (een aantal mensen heeft het afgelopen jaar in ieder geval voor een buitenstaander al uitgebreid van zich laten horen)
  Dat is te vinden op
  http://au.christiantoday.com/article/council-overseeing-churchs-engagement-with-royal-commission-into-child-abuse-announced
  /15196.htm

  Mijn 2e (ervarings)tip is: wanneer je de mogelijkheid hebt, probeer er (regelmatig) het nodig van te volgen.
  Ik heb dat zelf met de Ierse onderzoeken een aantal jaren gedaan, en dan mn. de hearings van de (Laffoy) Ryan Commissie
  En dat is en was bepaald geen makkie. http://www.childabusecommission.ie/

  Het is lastig om door te krijgen hoe dat dan werkt etc, en dan ook of ’s in het Engels ook en dus een hele hoop vreemde begrippen .

  Maar vooral het was een heel zware confrontatie met veel van mijn eigen ervaringen, ja knikken en nee schudden, en heel veel geril.
  Maar wel vanuit de veiligheid van mijn eigen huis, waarbij juist het vreemde (inclusief de andere taal) ook hielp om afstand te houden waar nodig was. Potje spookhuizen waarin in mijn rillingen zélf kon (leren) doseren, ik alle vrijheid had om met mijn emoties (te ervaren, te ontdekken, gedachten te kunnen krijgen, te herkauwen ) en met grenzen om te gaan.

  Waarmee ik een onwaarschijnlijk belangrijk cadeau heb gekregen van iedereen die daar aan mee heeft gedaan, slachtoffers. daders, de Commissie . En hun website mensen! En journalisten.

  Die mogelijkheid wordt nu met de Royal Commission opnieuw geboden,
  (en wordt via die andere Commissie ook geboden),

  Maar zoals ik de TRC Canada niet zou (hebben) willen missen:
  je krijgt nu de mogelijkheid dit vanaf dag 1 als -verdomd lastig – cadeautje méé te ervaren en het staat garant voor het ontdekken van zaken ook van jezelf en jouw ervaringen destijds én nu .

  Nogmaals heb op geen manier de illussie dat het makkelijk is, datis het niet maar het duurt lang genoeg om geleidelijkaan mee in dat proces mee te groeien. En inmiddels staan je – ongeacht hoeveel kritiek je ook op moge hebben – ook in Nederland en Belgïe mogelijkheden op een beroep op elkaar te doen ook.

  Unieke mogelijkheden, die er nu zijn, vanaf dag 1
  Cadeautje van heel veel mensen om jeZelf te vinden tussen vroegere slachtoffers, daders,en allerlei anderen, tegenvoeters, eikels, fuctionarissen én belastingbetalers, wereldwijd. En hun keuzes.

  1. Kortom hier is geen onafhankelijke Royal commissie die dit allemaal onderzoekt; wat dat betreft…ga drie jaar terug lees wat MCU toen naar voren bracht, en zie wat er daarna gebeurde…zelfs de steun (van klokk) verdween voor een parlementair onderzoek. Nu huilen ze in de kamer, net als de vrouwenclub, dat de klachten maar voor de helft worden onderzocht en 1/3 wordt ongegrond verklaard. Het spel is gespeeld, Tweede kamer ziet geen noodzaak, noch breekijzer (ik riep nog het OM alle sepots vanaf 1945) maar nee hoor, we willen rust, iedereen in ‘slachtofferland’ is inmiddels heel moe geworden, snakken naar de lente en een super relaxte zomervakantie.
   Er is verdeel en heers en ondertussen moeten wij met ‘feiten’ komen. Het Deetman rapport ligt in de la, deel twee smeult nog een beetje na, en hoe is het Mea Culpa? Niemand blijkt schuldig….een keuze?

Reacties zijn gesloten.