Geloofwaardigheid

Mea Culpa heeft een dossier van een melder verwijderd. Deze melder heeft zijn klacht om zijn moverende redenen ingetrokken. Mea Culpa distantieert zich uitdrukkelijk van deze melder.

In het belang van de te voeren procedures worden op dit moment geen nadere mededelingen gedaan.18 gedachten over “Geloofwaardigheid”

 1. Allen die mij kunnen helpen mijn verhaal te doen..!!

  Als 55 jarige heb ik NU 47 jaar mn mond gehouden.. Ben kapot en wil het sexueel misbruik op RK Jongensinternaat Maria ter Engelen melden..!! Van mn 8e tot mn 12e ben ik intern geweest. Misbruik startte direct nadat ik intern was, en heeft ruim 2 lange jaren geduurt. Van mn 10e tot mn 12e ben ik op de vlucht geweest of heb me verstopt.. Durfde s nachts niet naar het toilet, en moest vaak uren wachten tot iemand ook moest, liefst wanneer er 2 jongens ook gingen; dan kwam je nooit alleen te zitten..!! Wie kan me verder helpen..??
  Bedankt alvast..!!

 2. @Jo 102
  Je hebt gelijk Jo, het lagere schooltje aan de overkant werd zowel door leerlingen van Bleijerheide bezocht als ook door de leerlingen van Bleijerheide en Kerkrade.
  Dat gold in mijn tijd voor de 3e en 4e klassers, voor 5e en 6e klassers waren lokalen op het internaatsterrein ze
  Deze “kleintjes” vanaf 6 tot 10 jaar sliepen op de slaapzaal van broeder Eligius, boven de wasserij.
  Ik en mijn jongere broer behoorden tot die kleintjes, waarvan nu in verweerschriften van levende aangeklaagden wordt beweerd, dat er zulke jonge leerlingen helemaal niet waren.
  Ze liegen en bedriegen dat ’t gedrukt staat, ze hebben toch niets te verbergen zeker?!

  1. Ik bedoelde in de eerste zin, leerlingen van het pensionaat en leerlingen van Bleijerheide en Kerkrade. Dat snapten jullie al hè 😉

 3. (viel weer ’s weg: tot ik dankzij mij van die Vlamingen leerde dat ik heel anders moest gaan kijken en zoeken en wij zelfs Nederlandse vergelijkbare ontwikkeling hebben gehad, met notabene een voorganger van ons aller Wiel Stevens in de hoofdrol. In geval je geinteresseerd bent ik zal een paar van die artikeltjes waar het in het hoofdstuk Aanval en Verdediging over gaat ( die baron van Hugenpoth tot den Berenclauw) de komende dagen op mijn blog zetten.

  Hoe vreemd het misschien ook mogen lijken, ’t heeft mij in ieder geval erg geholpen. ’t Verandert aan mijn persoonlijke geschiedenis/ervaringen helemaal niks, maar ’t geeft wel een kader waarmee ik er anders naar kan kijken/mee om kan gaan/mijn eigen antwoorden op kan vinden. ’n soort tegengif 🙂 🙂 .

  Zie maar ’s of je er ook lol in kunt hebben om op die manier deel van onze gezamelijk europees verleden te weten/ervaren.
  .t.t. die rampzalige vraag rond dat “hoe is het in vredesnaam mogelijk” neemt mijn lachen neemt er in ieder geval hand over hand door toe

 4. Eigenlijk is het een combinatie van een verslaving die ik de laatste paar jaren in Driehuis ontwikkelde, wanneer ik weer ’s zwaar gestoord werd van een bepaalde non en de ontdekking dat het mens net zo veel leek op Majoor Kees als anderen op Bram van tent 7, een advies van Tom Doyle tijdens een SNAP bijeenkomst – slachtoffers moeten leren veel en veel meer te lachen – en mijn grote lol aan Vlaamse oude kranten (niets zo mooi en inzicht gevend als je er gierend de p… in hebt terwijl je de Nederlandse ontwikkelingen mbt. misbruik in de kerk probeert te snappen)

 5. Beste Chrispina, zojuist heb ik je – van Rappard Reservaat – blogspot gelezen!
  Zeer interessant een groot compliment voor het tesamendragen van de diverse informaties. Vooral heeft mij de zogenaamde – inleiding – weer terug in de tijd verzet, incl. het Bleijerheide verhaal.
  Hoe is de benaming – van Rappard Reservaat – ontstaan?
  Die naam kwam in mijn familie vroeger nog al eens voor.

  1. ter vermijding van misverstanden:
   De naam van R. kwam in mijn kinderjaren vaker in de gesprekken tussen mijn ouders voor; hij maakte geen deel van mijn familie uit!

 6. ik kan me aan enkele “hele kleintjes” herinneren, die bij mij als 11 jarige zelfs een soort van bescherming opriepen.
  Ik heb geen idee waar die ’s avonds of ’s nachts verbleven.
  Vergeleken met je eigen “schicksal” waren die er nog slechter aan toe.
  Of dit voogdij jongens waren weet ik niet.

 7. Beste Chrispina,
  ikzelf (zei de gek) heb mijn tijd op de 1ste en 2 de klas ULO intern op jongenspensionaat Bleijerheide doorgebracht.
  Het schoolgebouw an de overkant van de straat (dus buiten de hoge steensmuur van de kostschool) werd klaarblijkelijk zowel door interne Belijerheidejongens als ook door jongens uit het dorp Bleijerheide of Kerkrade bezocht.
  Volgens een zeer oud buurvrouwtje werd het schoolgebouw een keer per week in de avonduren door de broeders voor hun seksuele uitspattingen gebruikt; of ze ontvingen er de dames van de rosse buurt uit Aken of ze kleedden er zich om in burgerpakje en gingen en bloc van daaruit naar de Antoniusstrasse (de walletjes van Aken) om de dames (?) een beetje op te vrolijken. Steeds alleen maar jonge knapen is natuurlijk ook niet alles!
  Geld speelde waarschijnlijk geen rol, de portokassa was goed gevuld.
  Of het tijdens normale uren een BLO school was durf ik niet te zeggen, want mijn oudere broer zat 10 jaar voor mijn tijd daar op school (!).
  Groetjes,
  Jo

 8. Op het risico af dat ik gierend uit mijn nek zit te kletsen vind ik die vraag naar die lagere school van jullie die niet zou hebben bestaan maar waarvan in ieder geval dan een aantal klassen aan de overkant van de straat zaten , zie Engels opmerkingen, het serieus kijken meer dan waard !

  Is het mogelijk dat er bij jullie 2 soorten jongens hebben gezeten (die indruk krijg ik steeds meer).
  Wat is dat voor school geweest?

  Die school aan de overkant was (ook een) Joseph school.
  Bert (of….??) schreef een aantal blogs terug dat ie niet zo benieuwd was naar wie er dan bij die Josef hoorde. Ik wel.
  De Franciscanen hebben een eigen heilige Josef. 🙂 Ik ben inmiddels benieuwd welke Josef dan.

  Zou dat mogelijk een BLO school kunnen zijn geweest? (Of, zoals bij de Voorzienigheid Driehuis een ZMLOK???)

  Dan zou er een vergelijkbaar verhaal kunnen zijn als wat er waarschijnlijk heeft gespeeld bij OLV 7 Smarten.
  Wat bovendien dat Luminal verhaal van Bleijerheide ook wel ’s een ander verhaal zou kunnen maken….(?)

  Nogmaals: geen flauw idee en ik kan geweldig uit mijn nek kletsen, maar heb inmiddels wél geleerd dat iemand betitelen geld op kon/kan leveren maar er in ieder geval géén idiote vragen zijn.

 9. “Het bisschoppelijk Voogdijgesticht St Joseph te Roermond, dat de Broeders, vanaf de stichting in 1903, bestuurden, moest wegens gebrek aan personeel op 1 Januari 1946 overgaan in handen van de Broeders van de Christelijke Scholen.”

  bron: hun eigen verhaal zoals ze dat op lieten nemen in
  Opvoeders in Toog en Kap

 10. Broeder Pancratius voelde zich, volgens een melding in het LD uit 1954, steeds meer tot de jeugd aangetrokken.
  Hij was voordien overste van het gesticht St. Joseph in Roermond en een niet nader genoemd gesticht voor “jeugdige politieke delinquenten”.
  Samen met pater Ananias Beunen OFM verzorgde hij sport, toneel en jeugdverenigingen en bracht, volgens dezelfde krantenmelding, Bleijerheide tot grote culturele bloei!

  Mea Culpa nieuw een organisatie voor “Katholische Gewissensprüfung” ;-)!

Reacties zijn gesloten.