Lief, sexy dagboek

Grote dank aan de bloedmaan want zijn voleinding is maandagochtend maar mijn lied ‘Moonday’ is nu al klaar. Nou ja, klaar het werd ooit in commune Minnekind geboren, te Heerlen dat luidruchtig acteerde in de zeventiger jaren. Heerlen dat qua politieke opvatting zich altijd links, progressief opstelt, vooral cultureel met Cultura Nova, Schunck met Aad de Haas (tentoonstelling) en binnenkort opening door koningin Maxima en graffiti-schrijver Basquiat….Maastricht blijft katholiek (zeker na mijn ‘coming-out’) en negeert elke andere identiteit.

bloedmaan boven het trappenhuis

Ik praatte met de kok van Take 5, een sympathieke gast en we kwamen per toeval op verschil tussen Maastricht en Heerlen. Beide konden het liberale Heerlen zeer waarderen, niks tegen Maastricht want ik ben blij dat het eindelijk een universiteit stad is en de studenten omarmd (na veel zuuraanvallen) intellectueel gaan we erop vooruit. Het verschil ligt in de geschiedenis: Heerlen is open, actief en heeft de mijnsluiting op zijn netvlies staan. Heerlen heeft de Nor, ik heb er zelf nog gewerkt en er kwam van alles langs qua bandjes. In Maastricht is meer van vroeger, de Franse chansons, festival oude muziek, Jazz Maastricht, alles gescheiden, de Toneel academie, School of Arts, het Vrijthof theater noemen ze theater aan het Vrijthof en je kunt er niets…zonder relaties. Maastricht is laid-back, je eet wat, pikt een terrasje en gaat met een lege beurs maar volle buik naar huis. Heerlen zit opgescheept met een naoorlogse, kapitalistische mentaliteit; Hollands is als smokkeltaal meegelift met het ABP, toen alles hip moest en hoekig….het gevolg lege, winkelstraten terwijl Maastricht uitpuilt heeft het een modern Europees probleem geërfd, toeristen kijken niet uit, staan stil waar idyllische zijstraten verbonden zijn met winkel-staten. Toeristen zijn altijd op zoek en ik……(ben toerist sinds ik er woon)!

Ya Ya (Bloody) Moonday, komt eraan maar niemand wacht op mijn lied dat ik zelf ruim dertig jaar heb laten liggen….oude wijn toch, en nu zoeken naar iemand, die het met me wilt drinken, beluisteren? Niet, allemaal tegelijk!

Louis Pasteur: Er zit meer filosofie in een fles wijn dan in alle boeken. Origineel: Il y a plus de philosophie dans une bouteille de vin que dans tous les livres. Maastricht is wijn (gezellig). Heerlen diesel. (cola met bier; desolaat…hey mens adem de bloedmaan.