Antoinetta

Antoinetta. 

De reden dat ik Antoinetta  een paar weken niet had gezien, was haar verhuizing. 

Terwijl  ik bezig ben aan het bereiden van haar kindertjeskoffie  “veel melk” , vertelt ze me dat haar appartement gelegen  op de begane grond,met rondom tuin, haar goed bevalt.  Alleen de buurt is erg wennen. Begrijpelijk,  als je jarenlang midden in de stad hebt  gewoond, is Amsterdam- Noord daarbij vergeleken een dorp, zeg ik.

Als ze tevreden haar eerste slok heeft genomen, begint ze met haar o zo  specifieke  openingszin, “moet je horen,  Els”  het appartement  boven me wordt bewoond  door een hoer ,

Hoe ben je daar achter  gekomen,  vraag ik lachend.

Nou!,  ik kwam er achter door een vent die voor de gemeente het huisvuil ophaalt, tijdens zijn lunchtijd  wipt hij bij haar langs. Als hij weer bij haar weggaat zie ik ze vaak naar elkaar zwaaien. 

Zullen het niet gewoon vrienden of geliefden van elkaar zijn, Antoinetta, in je vuile werkkleding bezoek  je toch geen prostituee, lijkt  me. De gedachte alleen  al.

Nee, ‘Els, geloof  me nou maar, het oudere echtpaar naast me vertelde me dat ze een vaste klantenkring heeft die haar wekelijks bezoekt.  Ze loopt  er trouwens niet bij als een hoer, meer als een bekakt  wijf.

Ordinair sjiek, noem ik die dames, Antoinetta .Je ziet ze  ook nog wel eens in de sjieke P.C Hoofdstraat lopen”.

Heb je je al aan haar voorgesteld. 

Ja hoor. Ze heet Maria. 

Vermoedelijk  is ze katholiek, ze draagt  een kettinkje  met een kruisje om haar nek. 

Maria, !! Interessant zeg :  in de bijbel staat  dat Maria Magdalena het hoerenliefje van Jezus  was.

Dat mens volgt gewoon  haar roeping. 

Inmiddels  is de tijd ruim  een kwart eeuw verstreken. 

Antoinetta  drinkt bij haar bezoek nog steeds haar kindertjeskoffie .

Haar specifieke openingszin met ,” moet je horen Els,”  met daarbij  haar humoristische  belevenissen zijn me in de loop der jaren steeds dierbaarder  geworden.

De bovenbuurvrouw Maria Maria oefend nog steeds haar beroep uit, ondanks haar vergevorderde  leeftijd niet alleen als aanvulling  op haar AOW, krijg ik bij haar laatste  bezoek te horen.

Die oude doos is gewoon  manziek.

Laatst liepen we samen naar het centrum, ze loopt  naar iedere vent op straat te lonken. Dat is toch niet normaal,  hoor ik haar verontwaardigd zeggen.

Ze doet me aan het kostelijke liedje van Wim Sonneveld, ” ze kon het lonken niet laten, ze lonkte naar iedere man,” denken.

In gedachte zie ik Antoinetta met een tamboerijn achter  haar aanlopen. 

Nog een kopje koffie, Antoinetta  vraag ik lachend.

Els MULKENS 

Juni. 2017