De Weg Naar Verzoening

L1 draait het lekker om, de boeteviering staat voorop en, oh ja er is ook nog een ‘onthulling’ van een kunstwerk. Deze onthulling van het kunstwerk van Pierre Habets ‘de weg naar verzoening’ wordt jaren mee voorbereid door Mea Culpa United. Na vele zijden draadjes, vergaderingen, bijeenkomsten, opschuiven van de datum zou op 14 April, in stilte zoals het er naar uitzag, het kunstwerk worden ingezegend en tentoongesteld in de OLV basiliek te Maastricht (het is nog steeds te bezichtigen aldaar). Op Vrijdagavond 12 april kwam het nieuws naar buiten over bisschop Gijsen dat al intern sinds 11 Februari 2014 bekend was, een gegrond verklaring over het seksueel misbruik door oud bisschop Jo Gijsen.

Nadat alle media dat weekend over ons heen vielen, bleek een journalist van het katholiek dagblad de vraag ‘hoe het zat met Gijsen’, voor te zorgen dat het alsnog wereldkundig werd, hoewel bisdom en slachtoffers afspraken niet naar buiten te treden. Bisschop Wiertz hield een prachtige rede, vol verwijzingen, schuld en boete overdenkingen alsof Dostojevski zelf meegeschreven had aan Wiertz zijn toespraak. Ook Marxist, atheïst, communist Jean-Paul Sartre ontbrak niet in de rede van Wiertz….de vliegen…je kunt er naar meppen maar ze komen steeds terug (de mea culpa schuldvraag)!

Nu mocht ik, als vertegenwoordiger van de slachtoffers, geen speech houden maar drie voorbedes waar pastoor Kurris mij nog hielp met de vorm. Eén voorbede was op de actualiteit gebaseerd (paus Franciscus Spaanse toespraak over misbruik) en voorbede 2, hield mogelijk verband met Wiertz zijn mea culpa zelfkastijdingrede. Wat Wiertz ook zou zeggen het moest anticiperen op zijn toespraak. Daarvoor moest ik vanaf Zaterdag tot die Maandagavond in de pen, slechts voor drie korte voorbedes, alle scenario’s doorgenomen, en uiteindelijk hielpen nog drie Spaanse vrouwen met de vertaling in het park op weg naar de ceremonie in de OLV basiliek.

Wiertz heeft minstens zo lang gedaan over zijn preek, het bevatte buiten de zelfkastijdingen, méér elementen want de toegestroomde pers zou niet achter kunnen blijven met wat slappe woorden over excuses, dat zou een rel kunnen uitlokken, zeker met MCU mensen in de kerk voor zoveel fotografen en camera’s.

Nu geloven wij in Wiertz zijn oprechtheid, doch deze speech kan niet in twee / drie dagen zijn voorbereid, men heeft het kunstwerk..mea culpa willen aangrijpen om de sinistere, zwarte kant van de kerk van enig licht willen voorzien.

Nu, volgens L1 doet het er niet toe wat onze visie is, ons standpunt in deze ‘vliegen kwestie’. Belangrijk is om MCU low-profile te houden, dat is beleid in de Limburgs zwijgheuvels, een mentale achterlijke toestand waar ik maar niet aan kan wennen.

10 gedachten over “De Weg Naar Verzoening”

 1. Hoi Pierre, ja je hebt me toch tel. weten te vinden. Okee…mijn mening gaat niet over je kunstwerk(en), ik heb mij nog niet op/in je site verdiept. Komt nog. Waar het mij nu om gaat is : verzoening is mooi en dan maakt het niet uit of de lippenstift rood of zwart is. Het gebaar an sich is mooi met de volgende kant opmerkingen: omdat mea culpa er op staat geeft het mij het idee dat het ’n exclusief Limburgs een/tweetje is. Dan: Bert mocht niet vrijuit spreken als Bert/(s)preken als Jezus. Alles moest eerst door de gehaktmolen van het bisdom. Wiertz spreek over “men”, hij kan toch gewoon ik zeggen. Krachtiger vragend gesteld: kan het zijn dat mea culpa gepiepeld is door het bisdom? Wat weet Wiertz nog meer om het leed van de slachtoffers van seksueel misbruik, zoals Bert, te helpen? Daders?/Biechtgeheim? Is Wiertz bereid om dezelfde tijd als de samenkomst in Maastricht geduurd heeft, ook openlijk bij een of ander t.v. programma te spreken/preken? Ik bij jou-jij bij mij. En als hoofdvraag: hoe ver is het bisdom om de toekomstige personeelsleden een gedegen seksuele ondergrond/zelfkennis mee te geven? Hiervoor zijn in de moderne maatschappij vele mogelijkheden aanwezig.
  Anders gewoon even vragen. gr luc. Ja Pierre, dat zijn zo de dingen waar ik mee bezig ben, dat heeft in ieder geval je werk bij mij losgemaakt. Bedankt.

 2. Geachte Crispina en heer Luc Kusters,
  Omdat ik uw contactgegevens niet ken, kan ik nu enkel via dit blog reageren op uw opmerkingen.
  Mijn naam is Pierre Habets, ik ben de initiatiefnemer en werk al drie jaar zeer intensief aan dit project SAMEN met slachtoffers en SAMEN met vertegenwoordigers van de RKK. Graag wil ik mij hartelijk bedanken voor uw getoonde belangstelling in het project “De weg naar verzoening”. Uit uw reacties blijkt dat u niet volledig op de hoogte bent van mijn beweegredenen om dit bijzonderen project uit te voeren. De twee belangrijke uitgangspunten voor het kunstwerk heb ik in 2012 al toegelicht via een YouTube filmpje.
  Wellicht is het zinvol om dat 10 minuten durende YouTube filmpje te bekijken, het is zichtbaar GEHEEL ONDERAAN de website http://www.dewegnaarverzoening.nl
  Ik vind het zeer jammer dat ik u niet persoonlijk kan spreken, als u via genoemde website klikt op de knop CONTACT, dan kunt u via die weg mij even bellen, mailen danwel een postduifje naar mijn adres sturen!
  Ik hoop dat u dit bericht toch zal bereiken.
  Nogmaals hartelijk dank voor uw getoonde betrokkenheid bij dit bijzondere thema. Fijn om te merken dat dat zo is.
  Pierre Habets – initiatiefnemer project De weg naar verzoening.

  1. Geachte Heer Habets,

   Uw website ken ik inderdaad al vanaf het moment van de eerste openbaring
   en ik heb meerdere gesprekken met U, tot aan vanmorgen, dan ook met grote interesse bekeken/beluisterd.

   zoals gezegd, Uw initiatief en inzet verdient wat mij betreft lof.
   Dank U wel.

   En wat ik verder ook nog denk, ervaar en nog zo wat werkwoorden….
   lijkt mij slechts een onderstreping van mijn waardering en respect van Uw bijdrage aan morgen, en een wereld die -wat mij betreft godzijdank – groter is dan Maastricht c.q. het bisdom Roermond.

   Nogmaals: bedankt en tot morgen!

 3. waarbij het overigens minstens zo interessant is op het moment dat ik bovenstaand antwoord verstuur te zien dat (hoewel nog niet gelezen) Bert zijn volgende bijdrage in dat wat groeit en bloeit en ons dagelijks weer boeit bindt plaatste …..

  Hopelijk gaat het goed met de lotgenoten in België en in australie en wie er verder vandaag aan het knokken zijn met dat NEE!

 4. Dank je voor je opmerking, Luc.
  Ik merk dat het mij op dit moment meer dan buitengewoon aangrijpt,
  effe tijd nodig voor woorden die voorlopig nog even veel te intiem zijn, het antwoord op een vraag die (zoń duizend jaar geleden of zo) Annemie Knibbe ooit aan mij stelde

  1. Nogmaals bedankt, Luc !
   Het was zonder meer een fantastische ervaring mij te realiseren dat -zoals ik al ´s vaker heb gezegd – mijn monsters inderdaad de mooiste kinderen van de wereld zijn !
   En hoe blij (en da´s een heel verkeerd woord voor wat het is ) ik ben dat een of andere goochemerd een tijdje terug damkzij het internet mij liet zien dat er in de tuin van Het Vredespaleis dat beeld van Erasmus staat, zoals er elders een beeld staat waarbij een vriend mij vroeg of ik wist wie Damiaan van Goes was.

   En hoe stinkend rijk mijn koters zijn met een erfenis die ze van mij krijgen, wat ik mijn groene bijbel noem, knap dikke pil – (noodzakelijk) tegengif tegen ¨mijn¨ nonnen + wanneer men maar uit zijn/haar nek zat te kwaken omdat ze precies wisten wat en hoe en vooral hoe verder ik dus moest, ooit uitgebracht door DCI ( buiging naar Jaap Doek cs.) inde voorbereiding van (NL) tekening van het VN Kinderrechtenverdrag

   Annemie stelde mij ooit een paar vragen over mijn keuze naar die Jeugd Zedendienst te gaan vóór ik ook maar wat dan ook wilde (of kon) met die eerste Deetman oproep Daar had (en heb) ik een aantal antwoorden op, en zeker ook (mij knap) verbazende resultaten van gemerkt, direct -dezelfde middag nog – en heel wat keren erna. En iedere keer weer dacht ik, ja nou weet ik het, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat ik weer ´s te optimistisch was geweest en daarover nog maar effe verder moest herkauwen. …

   Geen idee of ik nu wel weet, maar wat ik wél weet – en tot in het diepste van m’n tenen en de grond die daar tussen zit – is dat wat ik gisteren – mede door jouw opmerking -eigenlijk de meervoud, je deed het al vaker, en zeker ook over die Mea Culpa (Wiertz en Habets ) weg.

   Harstikke bedankt, jong! (je mag ook gewaardeerde heer invullen wanneer je dat beter past)
   Het is fijn je opmerking je hebben mogen krijgen, temidden van zoveel wat er deze april-mei dagen over die hele wereld heen door zoveel betrokken en vastbesloten mensen bewerkstelligd wordt ook al ben ik dan alleen maar in staat daar een deel van te zien.
   Maar is als een oud liedje/spelletje wat we speelden, geen idee of je dat kent: de boom wordt hoe langer hoe dikker

   En daarbij realiseerde ik mij een artikeltje wat ik ooit las over uitgerekend Wiertz, (ik ken de man niet) die voorafgaand aan een rechtszaak door zijn advocaat in de rechtszaal werd rondgeleid en uitleg kreeg…. mijnheer de bisschop was er nog nooit geweest (!)

   Ik hoop dat het goed gaat met het betrokken slachtoffer.
   Zoals ik net zo hartgrondig hoop dat het mee werken aan dit project voor Anita een krachtvindend en rijke ervaring is geweest !

   Zoals ik ook vind dat Pierre Habets zijn stronk lof zeker toekomt.
   Hij heeft het – wat je er verder ook over moge denken – gepresteerd om zijn handen, in een vorm van solidariteit en mediation heel concreet te laten wapperen en in alle openbaarheid voor datgene waar hij in gelooft en wat hij wil
   Christus liep niet alleen met z ´n kruis, Simon van Cyrene liep er ook niet voor z´n lol

   En Wiertz?
   Nogmaals ik ken de man niet, dus ik kan hem volkomen verkeerd hebben verstaan…maar ´t is in ieder geval niet een of andere flapdrol die ze ergens op een plank vonden….
   ik heb pas gister, verder kijkend naar die Habets eindelijk de man zń woorden gehoord/gelezen (een andere uitzending die ik eerder vond was zo slecht en het boeide me bepaald niet om verder te zoeken, vergevenis en verzoening dient geen openbaar spektakel te zijn maar is een individuele aangelegenheid)
   maar ik ben zwaar geschokt door wat ik de man heb horen zeggen, en vind dat diep en diep beledigend naar heel veel mensen, op verschillende gronden 2 pausen inclusief .

   Dat dan nog afgezien van voor mij persoonlijk, gezien mijn ervaringen tgv keuzes van MCU en wat dat (dec. 2013 ) heeft opgeleverd – waaronder een gesprek met een bisdom medewerker die op niet mis te verstane wijze zijn mening gaf (waaronder over mij persoonlijk) en het uitblijven van enige reactie van Wiertz (cs.)

   Voor mij heeft Wiertz een hele sinistere poppenkast staan spelen, en daar had op zich die hele Gijsen en diens keuzes – waarschijnlijk in tijd een vrij toevallige samenloop, want de onthulling was al jaren geleden gepland.

   Ik kwam in ieder geval niet verder dan de Filipijnen, waarbij ik dan voor dat – inmiddels tot toerisme verheven schouwspel van de Passion – nog meer waardering op zou kunnen brengen

   En ik hoop dan ook van harte dat een ieder die zich door deze man en zijn woorden gekwetst heeft gevoeld zich en terecht met wat er overal over de hele wereld gaande is getroost en gesterkt weet !

   1. Maar het werd pas echt miraculeus gehocus pocus toen ik vanmorgen, op zoek naar ś wat meer te horen van Habets
    deze uitzending van LOO internet radio/ tv vond.

    Inderdaad met een soort intervieuw met Habets wat ik zocht ,
    maar dat ze daar dan ook nog een man hadden zitten die hoewel ik hem nog een heel lang en in gezondheid leven toewens volgens de normen van het vaticaan wel ś direct erna heilig verklaard zou dienen te worden…
    tja…..

    http://www.loo-tv.nl/content/loopende-zaken

    Maar of dat nou helemaal gaat lukken?
    Da´s de vraag nog effe….en overleg natuurlijk met de kardinaal voor de heiligverklaringen, de wonderbaarlijke genezing is al een paar jaar verklaard….. 🙂 🙂 🙂

    Ik ben – na een bezoek aan het gemeentearchief – met behulp van twee heel verstandige (en verbaasde) gemeenteambtenaren die ik de sleutel vroeg zelf onze onderaardse gangen in geweest en wist het antwoord dus al op de vragen die zij ook direct hadden

    Over Alvermannetjes en vrouwtjes in de Amsterdamse Jordaan 🙂

 5. hoi Crispina, beelden nu gezien… tja de weg van… een misbruikslachtoffer… gaat soms in verstilde muzieknoten, die toch gehoord willen worden. “Nu mocht ik, als vertegenwoordiger van de slachtoffers, geen speech houden…” !!?? Wiertz sprak in de “men” vorm en niet in de “ik’ vorm. Conclusie: Jezus mocht geen speech houden en Wiertz had het over het instituut. Waar is dan de verbinding in woorden?
  gr luc.

 6. ¨ op 14 April, in stilte zoals het er naar uitzag, het kunstwerk worden ingezegend en tentoongesteld ¨

  In stilte??? Dat begrijp ik niet Hoezo in stilte?

  En is ook zeker niet wat Habets zegt

  Bij (met psalm 50 https://www.bible.com/nl/bible/398/PSA.50.nbv )
  hopen op crowd-funding voor de weg en de paus en als het effe kan vervolgens een wereldwijd toernee heb je toch helemaal geen belang bij die stilte?

  Zie Habets

  https://www.youtube.com/watch?v=X0gLXP6jA2Q&feature=youtu.be

  1. Nou, we gaan het even uitleggen voor de wakkere Crispina. ‘In stilte’ bedoel ik mee, er werd niet veel ophef gemaakt, ook door ons niet. Pierre mag zijn crowdfunding los van ons doen, hij is autonoom in het realiseren van zijn werk. Nog preciezer, als wij geweten hadden van de ontwikkelingen rond inzegening kunstwerk, dan hadden alle Vaticaanse heiligen van ons een vrije dag kunnen nemen want de OLV basiliek was het centrum van een wereld in vergeving. Amen.

Reacties zijn gesloten.