Dr Jekyll and mr Hyde (Pastoor Schafraad en broeder Eymard)

Mea Culpa heeft vergaderd, in de zon, ergens buiten in de Brabantse lente lucht. Het mooie van deze vergadering was dat we dezelfde spirit voelen, met veel overtuiging een rechtvaardige strijd voeren.

Met ziel vooral, en respect want hoe graag wij ook grenzen opzoeken, respect hebben wij wel voor onze tegenstanders de jodenmeldpunt stotteraars en andere ‘nicht gewusste types’ die hun eigen celibataire castratie iedere dag van hun leven moesten overstijgen. Castratie het enge probate middel leek tegen ongewenst gedrag. Ook vernamen wij onlangs uit de krant dat wij last hebben van geheugenverlies en sommige types door elkaar gooien. Onze herinneringen zijn niet scherp, voor tweederde onwaar. Dan blijven sommige herinneringen je wel wat helderder voor de geest dan weer andere herinneringen maar goed wat wij niet vergeten zijn de persoonsverwisselingen in de katholieke gemeenschap waar je als broekie opeens van Jan naar broeder de heilige Eymard transformeert en volledig opgaat in Gods hoogste bedoeling; de zelfverloochening. Aan identiteit doen de katholieken niet, zij schermen met personages die eeuwen geleden bedolven werden onder talrijke visioenen, trouw aan Il Papa beloofden in ketterse delen van Europa en daarom opgenomen in de wall of fame te Rome. Eymard was zo’n personage, en een canonieke heilige, zo staat het in de geschiedenis boeken, en als dit waar is, dan belooft het nog veel goeds in de rechtstaat want daar vinden wij geen gehoor. De rechtstaat laat de eigen regels varen en ondersneeuwen in de half civiele, kerkelijk welbevinden van RKK meldpunt. Het rondje Deetman op 4 April in Den Haag wordt een gedoog politiek dansje maar wij zullen onze stem laten horen dat Deetman 2.0 passé is. Wat is niet passé, de zelfverloocheningen die op anderen wordt afgewenteld, de kerk die schadeloosstelling met steunbewijzen steeds vaker naast zich neerlegt met dank aan allen die Deetman te coulant hun gang hebben laten gaan. Wij zullen toch echt anders met deze materie moeten omgaan. Op onze vergadering was van berusting geen sprake. Priesters lijken geen rechtspersoon te zijn, hebben een aparte status. Congregaties verdedigen zich met pagina’s lange betogen over de nalatenschap…hoe arm zijn zij van geest wanneer ze van voren hun excuses aanbieden en van achteren een schop onder je kont. We laten ons niet andermaal jokeren door  sommige blinde fanatiekelingen die zich met het Bodar / Eymard martelaarschap laten foppen. Zij hebben zelf de archieven vernietigt en roepen dan dat er niks meer te bewijzen is. Die arme brüder Franciscus die  ooit ouders duurdere rekeningen stuurden en hun kinderen geen veilige omgeving konden garanderen. Excuses, we vragen het nadrukkelijk en netjes…kom niet met excuses, dat is het laatste wat wij willen. Recht, en rechtvaardigheid dan kunt u met ons praten. Haal daarom uw excuses passages uit uw onzinnig betoog.

Via allerlei achterdeuren beginnen deze types forensische theorieën te plakken op al onze herinneringen. Nu dan, hoe zit het met hun herinnering of gaat deze niet kolossaal gebukt onder de zelfverloochening, onder de Omerta, de zwijgplicht! Waarom mogen zij zwijgen, en worden onze woorden als hun het niet past, verdraait? Er moet geld worden opgehaald voor Dr Jekyll ad mr Hyde want zijn praktijk moet doordraaien, the show must go on, de doktor  zijn magische bezweringen over de goedgelovigen uitspreken. Mr Hyde blijft vooralsnog onzichtbaar!