Frappez frappez Toujours

Gisteren een gesprek gehad met de vicaris-generaal Schnackers en dhr Rutten in het bisschoppelijk paleis te Roermond. Beide heren ontvingen ons warm en coulant en al snel werd duidelijk dat onze

argumenten zich herhaalden betreffende de stagnatie uitbetaling RKK meldpunt gegrond verklaarden. Gelijk werd ons duidelijk gemaakt hoe het kerkelijk gezag werkt. Plat en ieder met zijn eigen verantwoordelijkheid, het verhaal schuiven ze dan net zo vaak door als wij ons argument dat ‘het niet ons probleem is’, Er zijn kortom gegrond verklaringen door de procedure meldpunt RKK dus een beetje daadkracht voor de kerstmis kan in economische zware tijden geen kwaad…happy niXmis Mee. Enkele termen die over de tafel vlogen in een poging om de af en toe verhitte standpunten tot bedaren en rede te brengen waren ‘bandbreedte’ en de eventuele ‘knoppen’ waar men aan kon draaien omdat Schnackers als Rutten het morele besef hadden dat wederom onrecht tegenover de slachtoffers dreigt. Maar voor ons mea Culpianen is de ruisende, vertragende bandbreedte bij bisdommen en congregaties niet helder en niet geloofwaardig wanneer zij maandenlang de verantwoordelijkheden afschuiven. Dan is er de contactgroep met econoom Bakker / bisschop van de Hende van plan een brief aan de engelen jongens te schrijven, en dan prompt krijgen we het volgende te horen:

Brief komt niet. Bisdom Roermond gaat contact opnemen met het Meldpunt zodat het zeker is dat alle gegrond verklaarden de brief krijgen. Dit omdat er ook nog andere congregaties bij betrokken zijn.

Vervolgens vraag ik wat bisdom Roermond nu gaat doen, en dan wordt vertwijfeld ‘nee’, geschud en weten zij niet waarover het gaat. De Cuijck archieven kennen zij niet. Het Rutten rapport uit 1972 hadden zij niet, pater seksepietje vriend van uitleen pastoor Schafraad is niet hun zaak. ‘Frapper frapper’ van misbruik wisten zij niets, en dit na bijna drie jaar oefenen ‘wir haben es nicht gewusst’ lagere school jargon van clerici. Het is ons al langer duidelijk dat de meeste ordes / congregaties en vooral de arme broeders Franciscanen van Bleijerheide niet willen betalen en de lokspijs van de Lindenbergh vergoedingen niet waargemaakt kunnen worden.

Dat heeft men van te voren niet goed ingeschat‘, zo orakelde de vicaris-generaal. Frapper frapper toujours probeerde Schnackers de RKK nog even in een vlak zonnetje te zetten door te beweren dat de kerk een fragmentarische organisatie is met een plat kerkelijk gezag??? Ja, vertel het kindje Jezus met kerstmis dat hij op aarde komt om een fragmentarische club op te richten met kloostermuren, aflaten, mijters en dogma’s die boven het menszijn uitsteken, en waar gelukzalige onthoudingen rijkelijk beloond zullen worden. Wij zullen, mits de RKK passief blijft en aan vage knoppen draait in de stille bandbreedte van het RKK hemelrijk waar niemand dan ook enige transparantie toont, iedereen oproepen de arme broeders en het arme kindje Jezus te laten zien dat ze genoeg gestolen hebben tijdens de verblijven van duizenden kinderen op kostscholen; seksueel misbruik wegbiechten, en geweld zagen als het breken van de wil. Nu, dan ‘frapper, frapper toujours’ zal aanhouden tot wij gehoord zijn, en….gecompenseerd.

 

9 gedachten over “Frappez frappez Toujours”

 1. Lang voor er computers bestonden waren er bij zekere organisaties kennelijk al vele shredders actief.

 2. Op 30-03-2011 werd het Bleijerheide-archief door Br. Matthäus namens de Congregatie, officieel overgedragen aan het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven, gevestigd in het Kruisherenklooster van Sint Agatha, nabij Cuijk, het oudste klooster van Nederland. Het Bleijerheide-archief is hiermee het 101-ste Nederlandse Kloosterarchief dat er aldaar voor het nageslacht wordt bewaard.

  Dáárvoor had ik dit archief gedurende 3 jaar bij mij thuis.
  Vermeldingen over kindermisbruik heb ik hierin niet aangetroffen.

  1. Ja, Jos het wordt tijd dat je lid wordt van het Simplistisch verbond. Zie je het al voor je ‘gisteravond heeft broeder Jacobus een jongetje misbruikt’!!! Misschien hadden de broeders in de Bleijerheide klanken een leuk stukje kunnen schrijven over broeder Lebuinus, de spion, dwangmatig stond die zich voor bedjes af te trekken. Zouden ze dat in de logboeken van het jongensinternaat vermelden? Deetman vermeldt wel, net zoals pastoor Schafraad in een mail aan mij, dat in iedere deur een raam moest zitten zodat je van buiten kon zien als zich er iets onoorbaars voordeed? Er was wel degelijk aandacht voor seksueel misbruik, overigens al vanaf 1928. Jos weet jij iets van het Rutten rapport?

   1. Hetgeen dus geen vraag over Lebuinus is, maar m.b.t. de informatie die Jos hier nu geeft.
    Was Mea Culpa United danwel Bert Smeets persoonlijk hiervan op de hoogte?

 3. Heel Nederland staat op z’n kop over misbruik in de Rooms katholieke kerk

  Kijk, da’s nou nog ’s katholiek optimisme.
  Je zou ook kunnen denken dat het niemand ook maar iets kan schelen…

 4. Als “ze” zelf in een “boven” zouden geloven , dan haalden “ze”, ( van “hoog” tot “laag”) al deze smerigheden niet uit.

 5. Ik denk dat deze heren in een afgesloten wereld leven waar hun wil wet is.
  Hebben deze “mensen” wel onderwijs genoten?
  Want volgens mij kunnen ze niet lezen en of luisteren.
  Heel Nederland staat op z’n kop over misbruik in de Rooms katholieke kerk en zei weten NIETS over misbruik in Bleijerheide.

  Ik geloof dat deze mensen niet in de echte wereld leven.
  Er werken advocaten voor de daders die slechter zijn dan de “Zwarte Kip”advocaat die bij ons in de kast staat.
  De ene “dader” geeft het advies aan de andere “dader” stuur maar een briefje met excuses dan ben je er vanaf en is die persoon zijn probleem ook opgelost.

  Wat voor een bende zijn die daders toch die zich vertegenwoordiger van GOD op aarde durven te noemen.

  Jullie worden “BOVEN” wel afgerekend en daar hebben ze “DEKMANTELS”.

Reacties zijn gesloten.