Dat concluderen twee hoogleraren die negen zaken hebben bestudeerd waarin grote onrust ontstond rondom een zedendelinquent. In veel gevallen werd de schijnwerper dan vooral gericht op de burgemeester van de betreffende gemeente.
Bij een standaard roulatiesysteem kan hem of haar niet langer worden verweten dat een gemeente een pedofiel opneemt. De onderzoekers, Dina Siegel van de Universiteit Utrecht en Henk van de Bunt van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, concluderen daarnaast dat burgemeesters ook vaak zelf debet zijn aan oplaaiende emoties doordat ze te snel en te veel privégegevens van zedendelinquenten openbaar maken.
Volgens de hoogleraren vertellen openbaar bestuurders vaak in eerste instantie het liefst zo min mogelijk om onrust te voorkomen. Maar als ‘het geheim’ eenmaal onthuld is – door buurtbewoners, de pers of een delinquent zelf – neigen burgemeesters in het kader van ‘transparantie’ en ter geruststelling van de bevolking ernaar om zoveel mogelijk te vertellen. (bron de Limburger)
(MCU) Transparante zwijgcultuur, je schuift het probleem door en daar werkten de RKK met groot enthousiasme aan mee: het doorschuiven van het pedo-probleem in de vijftiger jaren, een probleem dat niet op te lossen is wanneer je de andere kant uitkijkt en niemand iets opvalt, misschien een ruilbeurs voor zedendelinquenten? En….wat deden de congregaties bij misbruik zaken….ze schoven het door….een roulatie systeem.