En….je kunt niet zonder goed overleg / afspraken / organisatie een kind terug leggen op die plek…een dikke honderd meter van het bospad.
Je kunt geen kind (dat nog leeft) verborgen houden zonder veel pottenkijkers / buren of andere onwillige omstandigheden. Ook door het OM benadrukt.
En dan…je gaat geen DNA verwantschapt onderzoek doen in een beperkte kring rond de PD / crime scene waar seminarie Rolduc geen deel vanuit maakt. Hoezo? Is dat een andere staat? Een vreemde republiek?
Jos B heeft natuurlijk wat uit te leggen, niet alleen het gevonden DNA profiel maar ook het ‘rondje fietsen’, was wel degelijk om te verkennen hoe ontwikkelingen verlopen daar op de Brunsummerheide. Blijkbaar vertrouwde Jos B niet zijn mede-daders / verantwoordelijken en wist hij dat hij erin geluisd kon worden.
B. wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van de destijds elfjarige Nicky Verstappen. Mogelijk is er ook sprake geweest van een zedendelict.
De jongen verdween tijdens een zomerkamp in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 op de Limburgse Brunssummerheide. Zijn lichaam werd op de tweede dag van de zoekactie op 11 augustus aangetroffen.
Agenten kwamen B. op het spoor nadat in het kader van het onderzoek naar zijn vermissing kledingstukken op DNA onderzocht werden. Het genetisch materiaal dat daarop aangetroffen werd, kwam overeen met het DNA op de kleding van Verstappen.
De man werd kort na de vondst van het lichaam van het kind al staande gehouden in de buurt. Hij verklaarde dat hij een rondje aan het fietsen was. De marechaussee heeft zijn naam genoteerd en die is al die tijd in het dossier blijven staan.
De advocaat wilde niet ingaan op wat hij met zijn cliënt heeft besproken. “Maar als hij een bekentenis zou hebben afgelegd, dan stond ik hier niet.” Dat betekent overigens niet dat hij het ontkent. “Het kan ook zijn dat hij zwijgt”, aldus de advocaat.
Roethof deed zijn uitspraak na afloop van de zitting waar de voorlopige hechtenis van zijn cliënt achter gesloten deuren werd besproken.
Roethof benadrukt dat het OM geen zaak heeft
Roethof zegt dat hij duidelijk heeft gemaakt dat het Openbaar Ministerie (OM) geen zaak heeft. “Omdat niet is komen vast te staan waaraan Nicky is overleden”, legt de advocaat uit. “Dat kan ook een natuurlijke doodsoorzaak zijn.” (lees de Heimwee moord)
De heimwee moord
Het OM wil desgevraagd niet reageren. “De uitspraken zijn voor rekening van de advocaat en wij zullen dit verder in de rechtszaal bespreken”, aldus een OM-woordvoerder.
Advocaat wil graag over volledig dossier kunnen beschikken
Ook heeft hij een aantal onderzoekswensen ingediend. Zo wil hij de beschikking krijgen over het volledige dossier. “Er zijn in deze zaak 180 ordners aan dossierstukken. En ik heb er maar één gekregen. Ik heb daar hele grote problemen mee”, aldus Roethof.
De advocaat zegt te willen inzien wie in het verleden nog meer als verdachte aangemerkt is geweest. “Ik wil kunnen zien wie er als getuigen zijn gehoord”, vult Roethof aan. “Geef mij het dossier en mijn cliënt een eerlijk proces.”