Luminalgate

De interesse van de kleine broeders van jongensinternaat Sint Joseph te Heel ging in het verleden niet direct uit naar het bijhouden van een archief.

Er bestond bij de religieuze congregaties van oudsher weinig animo voor het ordelijk bewaren van het archief, vertelde een broeder archivaris tegen de onderzoekster A. Klijn van de Universiteit van Maastricht, die in 1995 een onderzoek publiceerde over de katholieke zwakzinnigenzorg in Limburg tussen 1879-1952.

De archivaris vertelde haar dat ‘karrevrachten archiefstukken zonder enige scrupule in de plomp waren gegooid’. Klijn constateert dat ook het archief van de toenmalige inspectie voor het Staatstoezicht op krankzinnigengestichten slechts enkele snippers papier over Sint Joseph en het meisjes internaat St Anna bevat.

“Zo bevinden zich in dit archief weinig inspectieverslagen over deze instelling over deze instellingen en ontbreken St Anna en St Joseph in alle statistieken waarin aantallen verpleegden staan vermeld, hoewel de religieuzen wettelijk verplicht waren deze cijfers door te geven. Alleen al uit het feit dat ze onvindbaar zijn, kan al worden opgemaakt dat St Anna en St Jospeh geen prioriteit hadden in de ogen van deze Inspectie.”

Er volgen updates over Luminalgate, daar meer medische experimenten plaatsvonden op patienten. In Puth, Huize Immaculata van de nonnen St. Joseph kregen patienten Luminal voorgeschreven, met de mogelijkheid dat je in blijvende comateuze toestand raakt, amen.