Pastoor Jan S. op non-actief

PERSBERICHT

Afgelopen weken heeft stichting Mea Culpa de druk opgevoerd om duidelijkheid te krijgen over de door Deetman / Bandell ingevoerde procedures om van seksueel misbruik beschuldigde geestelijken op non-actief te stellen.

Al ruim acht maanden geleden zijn beschuldigingen bekend bij Deetman (25 mei, Lange Voorhout notulen Den Haag), en bij meldpunt RKK, over pastoor Jan S, Koepelkerk te Maastricht. Ook in het Engelen dossier, Bleijerheide Franciscanen internaat staan sinds 2010 de canonieke namen van personen die kinderen seksueel dan wel fysiek / psychisch hebben misbruikt. Nergens konden wij recht halen, wie geloofde ons, daar de pastoor in kwestie veelal in de media heeft herhaald van ‘niets te weten’. Door hem op non-actief te stellen is geen kwestie van voortvarend beleid geweest van bisdom Roermond, noch van aartsbisschop Wim Eijk, maar van onvermoeibaar aandringen van MCU leden, de Engelen jongens.

Wij ervaren de doofpot affaire, zowel voor als na het verschijnen van het Deetman rapport, als een mogelijke weg naar waarheid en recht. Niet alleen via de door de kerk zelf ingestelde procedures, het zou van moed getuigen om geen dubbele agenda’s te creëren, en een helder beleid te voeren ten opzichte van strafbare feiten, de 10.000 tot 20.000 kinderen die misbruik binnen de RKK muren hebben meegemaakt.

4 gedachten over “Pastoor Jan S. op non-actief”

 1. Schafraad is een grote huigelaar!!!!! Hij verdedigde Valentinus tegen over mij.
  Als deze heren denken dat er boven in de hemel niet met hun afgerekend wordt zijn ze mis.
  Jullie ouders zitten waarschijnlijk in de hemel, maar ik weet zeker dat ze met mijn ouders gesproken hebben. En als jullie dan bij Petrus komen zullen jullie veel hanen horen kraaien. En jullie ouders willen niets meer van jullie weten laat staan jullie zien. Ze hadden het zo goed voor met jullie maar nu SCHAMEN ze zich voor hun kind.Er werd ons toch geleerd dat als je goed ,eerlijk en medemenselijk was je later in de hemel kwam. Nou de vuilverbranding oven zal nog hard willen werken om jullie uit het geheugen van al je slachtoffers te krijgen. Beschouw deze dan maar met die hel waar jullie mee dreigde.

 2. Pedopriesters jokken doorrr, Deetman weet ervan
  Dat onze Vaticaanse vriendjes zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag jegens hun eigen RKK-jugend is bekend. Dat de Roomse viesbah zorgvuldig onder de mijter is gehouden ook. Enter Getuige 261 (naam bij de redactie bekend), overlevende van poel des verderfs Bleijerheide. Dat Joseph Goebbels er scholierde in 1917 is bijkans een aanbeveling vergeleken met het pedopriesterregime in de jaren 50 en 60. De broeders “zopen, mishandelden, misbruikten en stalen.” En de baas, Overste Ignatius? “Ik heb gezien dat de overste rondreed in een dikke auto ’s zondags, met een vrouw naast zich en 2 kinderen op de achterbank. Het was onder de jongens een publiek geheim.” 19 broeders van Bleijerheide zijn aangeklaagd voor misbruik en mishandeling. Kortom, een doodnormaal Rooms-Katholiek jongenspensionaat zoals er zo veel waren in de tijd dat geluk nog heel gewoon was. Getuige 261 dacht anno 2011 eindelijk aangifte te kunnen doen, maar hee wat gek, daar leek de kerk niet aan mee te willen werken. Aangifte doen kan namelijk bij Justitie het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en dat meldpunt is van, jawel, de Katholieke Kerk.

  De procedure die daarop volgt heeft een hoog juridisch slapstickgehalte. Het slachtoffer zegt “welles” en de beschuldigde pedopriester zegt, u raadt het reeds, “nietes.” Maar gelukkig zijn er archieven waarin eerdere meldingen easypeasy zijn op te zoeken! O. Wacht. Nouja, geen nood: er is een database van alle recente aangiften. De advocaat van Getuige 261 wilde weten of er meer meldingen waren gedaan tegen de kwelgeesten van zijn cliënt, waaronder Broeder Eymard alias Jan Schafraad. Nog steeds Tot vanmiddag in functie als pastoor van de Koepelkerk te Maastricht. Maar nee. Nope. Computer says ‘no.’ Geen dadermatch. De pastoor is brandschoon als pasgewassen engelenvleugeltjes. Klinkt frauduleus, is het ook. Want drie maanden voor Getuige 261 deed een ander slachtoffer van Schafraad al een melding. En nóg eentje. En opeens was er geen database. Nouja, toch wel. Alleen niet hier. Zucht. Stomme liegpapen. Dan maar namens alledrie de slachtoffers rechtstreeks een mail naar Bisschop Wiertz, oppersinterklaas van Bisdom Roermond en baas van Schafraad. Of meneer Schafraad, met drie (!) klachten aan zijn habijt, niet op non-actief moet? De telefonische reactie: U bent abuis, u moet bij het bisdom Haarlem zijn want daar ressorteert de heer Schafraad onder. En je verwacht het gewoon niet maar ook dat is een leugen. Ontzettende schaamteloze plurkjurken dat het zijn. Verwoeste levens helpen herstellen is nog altijd minder belangrijk dan elkaar de hand boven het schijnheilige hoofd houden. Kan iemand het OM op deze weerzinwekkende carnavalsbende loslaten voordat alle bewijsstukken tot hostie gemalen worden? Want van de commissie Deetman heeft de RKK niets te vrezen.
  INSTANT UPDATE: Nouja zeg. Kennelijk heeft Wiertz toch wat in de melk te brokkelen bij Schafraad want op non-actief stellen, hij kán het dus wel.

Reacties zijn gesloten.