Special mediation

katholieke zedenEind Maart bij de hoorzitting in de Tweede kamer drong dhr. Deetman aan om een tandje hoger, zaken sneller af te handelen bij de klachtenprocedures meldpunt RKK. dhr Deetman zei het volgende:

Bij de afwikkeling van schadeclaims over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk moet tempo gemaakt worden. Slachtoffers mogen daar niet op blijven wachten. Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de commissie die het misbruik in kaart bracht, donderdag in een gesprek met de Tweede Kamer’.

Nu zijn we weer maanden aan het wachten op de uitkomst van een SPECIAL MEDIATION voorstel van Deetman aan KNR, bisschoppenconferentie om geweld, los van de klachten over seksueel misbruik, te bezien in het licht van de schadeclaims. Bij B&T zitten ze ook niet stil en had secretaris van de Beeten vanmiddag aan de lijn, die me daarna een mail stuurde:

Van de gelegenheid heb ik gebruik gemaakt u erover te informeren, dat dinsdag j.l. in een gesprek met kardinaal Eijk, bisschop Van den Hende en broeder Van Dam ons bestuur uitdrukkelijk is meegedeeld, dat er conform het advies van Deetman II  voor de slachtoffers van geweld sec  – mensen die op zich geen seksueel misbruik hebben ondervonden – een ‘special mediation’ komt waar B&T en het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK geen enkele rol in zal vervullen.  
Met vriendelijke groet,  heggen schaar
R.H. van de Beeten,
Secretaris B&T
.
(MCU) Een vreemd fenomeen neemt bezit van ons nationaal, historisch, politiek bewustzijn. Het knipt en knipt en van boven af wordt een mandaat opgelegd aan onderzoekscommissies die zoals nu duidelijk blijkt in het gareel te lopen van kardinaal Eijk, bisschop van de Hende, broeder van Dam die in de kamer nota bene verklaarde dat zij, de top, van niets geweten hebben maar toch moeten opdraaien voor de slachtoffer ellende. De 10.000 tot 20.000 slachtoffers worden hiermee kaltgestellt.
.
In alle VN rapporten wordt seksueel geweld genoemd als juridische explicatie in machtsrelaties, morele kwesties en mensenrechten komen aan de orde wanneer je bijvoorbeeld een mens, een kind opsluit, weken isoleert omdat hij zich verzette tegen seksueel misbruik, dan is, ook als die niet gepenetreerd is, onderdeel van seksueel geweld. De machtsrelatie speelt een rol in de overheersing van lichaam en geest.
Het voortschrijdend inzicht bij alle betrokken van doofpot RKK Nederland krijgt een gedempt toontje, nu de corrigerende tik uit de bijbel van Deetman is geschrapt, dus benieuwd hoe special de voorstellen ter tafel komen. Sec geweld en sec seks hebben mentaal evenveel met elkaar te maken, de RKK heggen knipschaar (die geweld en seksualiteit pertinent los willen knippen) kan nog voor de herfst valt, voor verrassingen zorgen maar de bladeren vallen toch. Wim, even corrigeren!