Koorknaapje

KoorPriesters en leraren van het beroemde kathedraalkoor in de Duitse stad Regensburg hebben de afgelopen decennia minstens 231 koorknapen misbruikt, mishandeld of gemarteld.

Eerder publiceerden wij het begin van deze onthullingen.

De drie Sänger Knaben van de Regenburger Domspatzen die de noodklop luiden over het seksueel misbruik spreken na vijf jaar een opmerkelijke conclusie uit over de beloftes van de kerk, en niet geloofd werden, geen erkenning vonden en genoegdoening kwam überhaupt niet ter sprake.

Zelfs toen een priester beweerde nooit in die tijd met de Domspatzen te hebben gewerkt werd geconfronteerd met een foto waar hij en het slachtoffer op staan.

‘Hoe je je kunt vergissen’ was het laconieke antwoord.

In 1964 was de broer van Ratzinger leider, pianist en kapelmeister bij de Domspatzen.

Archief bisdom(terug in 2016): Advocaat Ulrich Weber, die afgelopen jaar in opdracht van het bisdom sprak met talloze betrokkenen en geheime archieven raadpleegde, vreest dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers nog hoger ligt. Hij schat dat ongeveer een derde van de 2.100 leerlingen die tussen 1953 en 1992 naar Regensburg kwamen met lichamelijk geweld te maken heeft gehad.

In vijftig van de 231 gevallen was sprake van seksueel geweld. Daarbij varieerde de handelingen van strelen tot verkrachting. Andere jongens zeiden dat ze tot bloedens toe zijn geslagen met een stok, sleutelhanger of zegelring. Kinderen die in bed hadden geplast mochten niets meer drinken.

De meeste misdrijven zijn inmiddels verjaard. Intern was volgens broeder bakker lebuinusWeber al langer bekend wat er gebeurde, maar uit vrees voor persoonlijke gevolgen en die voor het koor werd daar niets mee gedaan. Het aantal slachtoffers ligt daarmee een stuk hoger dan de 72 gevallen die eerder bekend waren. Het bisdom heeft slachtoffers 2500 euro in het vooruitzicht gesteld.

(MCU) Een bedelgift; ze zullen het niet merken in hun paleizen en onroerende eigendomspatzen. De rijkdom van de Duitse katholieke kerk is enkele miljarden euro’s, meldde het Duitse persbureau DPA. 

Het rijkst is het bisdom van Keulen; dat heeft alleen al aan onroerend goed en een dure bisschopsstoel 612 miljoen euro. Ook de bisdommen van Mainz, Limburg en Trier hebben vele honderden miljoenen euro’s.