Amazone huwelijk


Een aangenomen voorstel van bisschoppen uit Zuid-Amerika om niet-celibataire, getrouwde mannen toe te staan als priester, zet een eeuwenoude traditie binnen de Rooms-Katholieke Kerk op zijn kop. De mannen moeten het tekort aan priesters in afgelegen gebieden in de Amazone-regio oplossen. Vrouwen zijn bijzaak, hebben geen menig over het celibaat of huwelijk.

‘Aan wie denk je schat aan mij of aan God’.

Het bijzondere voorstel werd in Vaticaanstad met 128 tegen 41 stemmen goedgekeurd op de slotdag van een bijeenkomst van landen uit negen Zuid-Amerikaanse landen. Na drie weken vergaderen werd het gepresenteerd in de slotverklaring van de zogenoemde synode. De meerderheid van de bisschoppen riep daarnaast op tot een onderzoek naar de aanstelling van vrouwelijke diakens, assistenten van priesters. Binnen de rooms-katholieke kerk in Nederland wordt verschillend gedacht over het celibaat:

Binnen de slachtoffer organisaties vinden wij dat ongelijkheid in religies al heel lang een doorn in het oog zijn van alle schepsels, die elkaar liefhebben.

Eerst mochten vrouwen geen priester worden (konden zich niet aan het celibaat houden? Nu mogen ze trouwen met een priester. Ondanks de maagd als beproefd voorbeeld).

Blijft spannend hoor!