Brain waves

brein creatiefOns langetermijngeheugen wordt gevormd tijdens het slapen. Kortetermijnherinneringen in de hippocampus, een gebied middenin de hersenen, verplaatsen zich dan naar gebieden aan de buitenkant van het brein. Wetenschappers van onder andere de Radboud Universiteit laten nu zien dat speciale driestaps-hersengolven een belangrijke rol spelen in dat proces.

Mathilde Bonnefond en Til Ole Bergmann zijn gespecialiseerd in onderzoek naar oscillaties: golven van hersenactiviteit. “Het was al bekend dat zogenaamde non-rapid eye movement (NREM) slaapfase verantwoordelijk is voor het proces dat herinneringen omzet van de korte naar de lange termijn”, aldus Bonnefond.

“NREM staat bekend om zijn zeer langzame golven, zogenaamde slow oscillations of SO’s. We wisten al dat er binnenin deze SO’s nog twee andere typen golven verstopt zitten. Maar nu ontdekten we dat die drie typen golven in de hippocampus qua ritme aan elkaar gekoppeld zijn”.

DE GOLF DIE BERT PROBEERT TE BEREIKEN

Wat bij mij aan golven door mijn hersens gaat de laatste jaren is een gruwelijke herhaling van beelden die of op zijn plek vallen of me uit bed gooien zoals vanochtend. Witheet werd ik wakker door de golf van uitspraken die zijn gedaan door meldpunt commissie zoals mijn relaas over Bulletje (broeder Monulphus) die totaal onterecht / onrechtvaardig door mijn eigen strot werden geduwd, dan wel de giftige opmerking dat meisjes van zeventien jaar nonnen deden verleiden of uitdagen (een non die meisjes nota bene bij zich liet slapen). De jongens hadden de broeders ook misleid (uitspraak provinciaal-overste Benedictus te Aken / Bleijerheide). De kortzichtigheid, de bescherming van menig prelaat, OvJ, politie ambtenaar of andere overheids functionarissen die ergens nog een wit voetje halen bij hun meerderen. Het vuile spelletje ‘coalitie vorming’ dat de politiek speelde de afgelopen jaren in verband met de parlementaire enquete, nee Nederland moet niet als de BBC, Engeland worden waar de verwevenheid met pedo politici uit de stinkende media kast zijn gekropen. Net als in Nederland heeft het decennia geduurd voordat ook de media hier durfden te schrijven over het misbruik en geweld in katholieke instellingen / internaten. Ja, men wist het wel maar men sprak er niet over…die golf……die golf….van die golf werd ik wakker, én blijf ik wakker tot erkenning hier gevierd kan worden. Dan de compensatie commissie…laat me eerst marihuana verslaaf zijn (kennelijk) daarna zijn de roerige jaren zestig debet aan mijn ongeluk. Ook heb ik in kraakpanden gewoond (wat gewoon niet waar is) ik woon anti-kraak…een andere golf in mijn hersens waarmee ik tot grote hoogtes heb kunnen stijgen. Ja, in dit land krijg je kansen als je meeloopt, mee heult en zwijgt…die golf…juist die golf heeft me al vroeg mijn kop gekost…en Bleijerheide was nog maar het begin.

WAVES

Er vindt ongeveer één SO-golf per seconde plaats. Binnen die SO’s vonden de onderzoekers groepjes golven van gemiddelde snelheid, de zogenaamde spindles. En binnenin die spindles was er weer een specifiek gedeelte waarin supersnelle golven plaatsvonden, de ripples.sexy zuster

“Er zitten dus ripples verstopt in de spindles, die op hun beurt weer in de SO’s zitten”, aldus Bonnefond. “In eerdere studies koppelden we de typen golven alleen één op één. Nu zien we dat ze met zijn drieën in verband staan en een gezamenlijke functie hebben. We denken dat er alleen in zeer specifieke time slots informatieoverdracht plaatsvindt van de korte naar de lange termijn in de neocortex.”

“Je zet iedere nacht herinneringen om van de korte naar de lange termijn, dus we onderzochten dat proces in het algemeen. De volgende stap is om te kijken of we deze driestapsgolf kunnen linken aan specifieke herinneringen.”

PS. Heeft u nog een willige nachtzuster, laat haar dan naast mijn bed onderzoek doen, onmiddellijk!