Cultuur van ontkenning

meisje pech gehadHonderden meisjes uit de omgeving van de Britse universiteitsstad Oxford zijn mogelijk slachtoffer geworden van seksueel misbruik door criminele bendes. Volgens een onderzoekscommissie zijn in zestien jaar tijd mogelijk wel 373 meisjes slachtoffer geworden omdat ze niet serieus werden genomen.

Kinderen werden niet serieus genomen, waar doet ons dit toch aan denken? Nog steeds moeten we uitleggen waarom we niet gesproken hebben toen wij in de weekends naar huis mochten. Als je zei, ‘ik wil niet meer naar internaat‘, met naast je een koffertje met schone kleren, een  snoepje, halve reep chocola om richting de arme broeders Franciscus te worden gebonjourd, werd je stilzwijgend bij de arm genomen, ‘opschieten jongen’! De auto komt zo met nog een ander jongetje waar de ouders het druk hadden, een zaak, een slagerij en geen tijd voor kinderen, sommige gezinnen hadden ook teveel kinderen daar zat altijd wel een broedertje/ nonnetje in spé tussen.

Goed, de ellende met misbruik is niet over en zeker niet wanneer je niet aan waarheidsvinding doet, een apart landje dat Nederland met Samson en Deetman onderzoek resultaten waarheidsvinding niet aan de orde was daarmee dit heikele onderwerp van de agenda’s haalt. Echter ieder misbruikt, met geweld onderdrukt kind zal waarheidsvinding blijven eisen in het verleden of in de toekomst.  De ontkennings cultuur moeten wij stoppen. Zelfs in Engeland roept de premier ‘we can’t walk on by‘ een nationaal probleem maar daar waren we hier toch allang van overtuigd…..waarheidsvinding?

https://www.youtube.com/watch?v=L0wCuwUneSM