Dass Wort nach Sonntag

Roma locuta, causa finita
Rome heeft gesproken, de zaak is beslist.Bert en de bisschop

Kardinaal Wim Eijk wil dat de bisschoppen niet te vaak op de televisie komen. Zelf houdt hij veel interviewverzoeken af. „Dat is een bewuste keus”, zegt hij zaterdag in een vraaggesprek met Trouw. Hij geeft er de voorkeur aan persoonlijk met mensen te communiceren als hij bijvoorbeeld een parochie bezoekt, en dat niet via de media te doen. Eijk vindt dat de bisschoppen zich terughoudend moeten opstellen, omdat ze in de beklaagdenbank zitten na de vele berichten over seksueel misbruik.

Hij wil niet dat andere bisschoppen vaak tv-interviews geven of regelmatig aanschuiven bij bijvoorbeeld Pauw en Witteman of Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Dat Antoine Bodar dat wel doet, en dat het publiek misschien denkt dat Bodar de spreekbuis is van katholiek Nederland vindt Eijk geen probleem. „Ik denk dat heel veel mensen wel weten wat de rol van Bodar is. Zo spreekt hij over de inhoud en niet over het beleid. Dat is aan de bisschoppen.”

Eijk is nu 5 jaar aartsbisschop. Het dieptepunt in die tijd noemt hij het seksueel misbruikschandaal. „Als katholieke kerk hebben we het boetekleed aangedaan. Samen met de religieuzen hebben we gezegd dat we hier een goed antwoord op moeten vinden. We hebben zo goed als mogelijk de aanbevelingen van de commissie-Deetman uitgevoerd”.

(reactie MCU) Bisschop Wiertz mag niet van Wim. Jan (Schafraad) mag niet van Wiertz, de ware leer is terug, zwijg!

3 gedachten over “Dass Wort nach Sonntag”

 1. Dat was dus niet om flauw te doen of zo hoor.
  Maar het is -en dan blijkbaar zeker voor slachtoffers van dat historisch misbruik binnen de kerk – (meer dan) erg moeilijk om je (zich) te realiseren dat niet God maar de ouders de eerst verantwoordelijken voor het kind zijn.

 2. Wat schiet jij of wie dan ook daar mee op?
  Er is bestaat zoiets als het biechtgeheim waar zelfs de meldcode in Nederland niets aan schijnt te veranderen

 3. Ik denk dat hr van Eijk maar eens moet gaan BIECHTEN net als wij toen moesten doen als gelogen had of mensen bedonderde door belofte’s te doen en deze niet na kwam.
  Alleen weet ik niet bij wie hij z’n geweten kan zuiveren.
  Er is er volgens mij maar een en dat is hij zelf door te doen wat hij gezegd heeft!!!!!!

Reacties zijn gesloten.