Een…vandaag

EenVandaag maakte het vandaag, zaterdag 2 November, wel erg bont door de recentelijke demonstraties, ‘opstand’ in Nederland te benoemen zonder XR…de klimaat jongeren. Juist zij zijn al langer bezig hun agenda punten, zonder tractors en ander Co2 uitstoot ellende, op de agenda te zetten. De boeren, de bouwers, de leraren en de zorg-mensen zijn meer belangen organisaties, die terecht probleem hebben. Niet dat ze geen aandacht verdienen maar nog nooit werd een protest beweging als de klimaat jongeren zo naar achteren gedrukt in de media dan deze brede, volhardende groep jonge, protesters. De boeren waren op het Malieveld, de bouwers, de leraren, de zorg-mensen maar niet de klimaat jongeren volgens EenVandaag, die hebben we al uit ons collectief geheugen, verbannen. Ze bestaan blijkbaar niet, de klimaat jongeren, want ze moeten gewoon niet spijbelen, naar school en daarna naar de McDonald’s met plastic beker in de hand, dan filmen we ze en kan er gelachen worden om hun standpunten, is de algemene teneur.

De laatste jaren wordt honderd x meer geprotesteerd dan alle jaren daarvoor, luidde het openingscommentaar aan het begin van de EenVandaag uitzending, dan is het erg knap om de klimaat beweging niet uit te nodigen aan de discussie tafel waar krampachtig gezocht werd naar causale verbanden bij bovengenoemde beroepsgroepen. Als je onlust gevoelens, onvrede in de samenleving wil kaderen dan getuigd het van journalistiek onbenul wanneer je vermijd om de pijnlijke afstand tussen politiek en samenleving, zo magertjes in beeld te brengen door juist deze ‘groep’ niet uit te nodigen. Bij alle nieuwe protesten hebben zij een veel duidelijker en ingrijpender boodschap dan de mega-boeren en hun belastende stikstof uitstoot, de rare 130 kilometer in ons kleine, overvolle file landje; de honderden regels bij bedrijven en burgers, die nauwelijks er toe doen, scholen door ons zelf zo ingericht, zorg-instellingen zullen nog meer overgaan op robots, mits ze niet verkeerd geprogrammeerd worden, zullen nooit lastige klanten worden. Neem daarbij het grote plastic afval uit ziekenhuizen dat gedumpt wordt in de oceaan van de toekomst. Big Pharma de grootste drugskoerier ter wereld kan doen wat het wil, ook als we allemaal vergiftigd worden door het menselijke loodsen van medicijnen.

Justice, no plastic, no poison, no killing…justice what are we fighting for. Ben weer in een beweging terecht gekomen waar je ontkend worden. Fuck, deze keer niet…

Deze jongeren zien dat de oude garde niet wil veranderen en daarom hebben dit soort eenzijdige discussies geen zin want het wil ons doen geloven dat alleen belangen partijen er toe doen; Eenvandag dient daarmee de Nederlandse polder staat en haar belangen. Feit blijft dat de huidige journalisten liever over zichzelf praten en elkaar veel interessanter vinden, hun eigen BN problemen centraal stellen maar niets begrijpen van de algehele onrust in de samenleving. Als je in een breder perspectief kijkt en wereldwijd de onvrede en onlusten bekijkt zoals in Chili massaal geprotesteerd wordt tegen een kleine groep super-rijken, en een overgrootte, hunkerende samenleving, die met minder, veel minder genoegen zal moeten nemen wanneer we alle klimaat maatregelen moeten waarmaken in 2030 / 2050 hou dan maar je hart vast en staan er weldra barricades te branden….wereldwijd.

Kleptomanie is de boodschap, hark zoveel mogelijk binnen voor het te laat is. We zijn allen geld-geile-gerichte consumenten, dus nodig voortaan klimaat activisten uit met liefde voor de planeet. Hun probleem is wel dat ze geen leiders willen dus geen gezicht hebben.

Maar voor nu oogjes toe lieve kijkbuis kinderen, oogkleppen op, en ontkennen maar!