Gesprek

Kardinaal en aartsbisschop van Utrecht Wim Eijk praat vrijdag met negen slachtoffers van seksueel misbruik in de Rooms Katholieke Kerk. De slachtoffers hebben om het gesprek gevraagd en de kardinaal gaat daar ‘uiteraard graag op in’, aldus een woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht woensdag.

De betrokken personen zijn slachtoffer van ‘een priester van het aartsbisdom’, aldus de zegsman. Het is zoals hij omschrijft ‘een pastoraal gesprek waarbij de kardinaal zal luisteren naar de verhalen van de slachtoffers”. In het bijzonder zullen de verwerking en de problemen daarmee aan de orde komen en welke zorgen en noden de betrokkenen hebben.

Het gesprek vindt plaats ‘in afzondering’.

Mea Culpa wil graag bisschop Wiertz uitnodigen. Het betreft slachtoffers die een verleden hebben met nog levende beklaagden in zijn provincie. De klagers willen hun positie in de hele misbruik affaire verduidelijken.

Uitnodiging wordt Maandag verstuurd!

Bert Smeets

voorzitter /woordvoerder MCU

4 gedachten over “Gesprek”

 1. quote> “De bisdommen hebben documenten en soms complete dossiers vernietigd die verwezen naar kindermisbruik. In drie van de zeven bisdommen gebeurde dat systematisch, in de andere incidenteel.” “Ook zes van de negen onderzochte congregaties en ordes hebben systematisch ‘geschoond’. De meeste stukken zijn al jaren geleden verdwenen; in enkele gevallen is het mogelijk recent gebeurd.” “De bisdommen die systematisch stukken vernietigden, zijn Den Bosch, Breda en Roermond.” “In het jaar 1972 trad bisschop Gijsen aan. Hij bevestigde tegenover de onderzoekers dat in zijn opdracht de stukken zijn vernietigd.” <quote

  Bron:
  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/20/kerk-vernietigde-tal-van-dossiers-seksueel-misbruik/?utm_campaign=Feed%3A+NrcHandelsbladVoorpagina+%28nrc.nl+-+nieuws%29&utm_source=feedburner&utm_medium=twitter

 2. Beste At,

  Kardinaal van Eijk heeft het heel druk en een zeer volle agenda, misschien i.v.m. de belangrijkheid in deze materie kan hij misschien wat schuiven in zijn agenda en voor deze slachtoffers ook een bijzondere rol kunnen betekenen.

  OF HET BLIJFT: EEN DOOFPOT-GATE !!

 3. Ik vind dat Kardinaal Eijk toch wel snel een afspraak maak met de slachtoffers het loopt nog maar van 2009 deze voor de slachtoffers moeilijke tijd.
  Maar hij heeft zelf ook geen beslissing genomen in ontslag korte tijd geleden van die priester die ook nog door Kardinaal Simonis werdt overgeplaatst na zijn DAAD.
  Waarschijnlijk moet het “HOOFDKANTOOR in Rome” hier ook in sturen.

 4. Goededag Bert Smeets,

  Uit fatsoen- en beleefdheidsnormen zou je ook een uitnodiging naar Kardinaal Wim Eijk moeten sturen, want die is toch “voorzitter van de Bisschoppenconferentie”, zo’n hoog geplaatste persoon, die net gepromoveerd is tot kardinaal, moet je niet passeren!! DOEN !!!

Reacties zijn gesloten.