Gevoelige documenten

BelgMeer dan 11 miljoen Britse kinderen zijn mogelijk slachtoffer geweest van misbruik. een nationale epidemie zegt  Graham Wilmer, een van de leden van de speciale onderzoekscommissie.

,,Er zijn potentieel ongeveer 11,7 miljoen slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld en velen van hen zullen naar voren komen naarmate het onderzoek vordert”, zei Wilmer vandaag tegen Sky News in een oproep voor meer steun aan de slachtoffers.

,,We hebben te maken met een enorm, enorm probleem. Als we niet de juiste hulp geven aan de mensen die zich melden kunnen er belangrijke gezondheidsproblemen ontstaan, zowel geestelijk als fysiek, die de maatschappij geld kosten. We beschouwen kindermisbruik nu als een nationale epidemie.”

Misbruikaffaires
Engelse justitie en politie heeft geprobeerd in de jaren 80 feiten over seksueel misbruik van kinderen door Britse parlementariërs in de doofpot te stoppen. Vele briefgevoelige documenten over kindermisbruik uit die tijd zijn verdwenen of vernietigd. De Britse regering stelde een grootschalig onderzoek in naar de wantoestanden.

In dezelfde maand kwam ook een groot misbruikschandaal in de Britse stad Rotherham en omstreken aan het licht. Tussen 1997 en 2013 zijn er zeker zo’n 1400 kinderen en tieners slachtoffer geworden van seksuele uitbuiting.

De speciale onderzoekscommissie naar kindermisbruik richt zich op de vraag of de overheid en andere instanties sinds 1970 voldoende hebben gedaan om kinderen in Engeland en Wales te beschermen. Het gaat daarbij om alle vormen van seksueel misbruik.