Geweld apotheose

Citaat Antoine BOngeveer 350 mensen die hebben geklaagd over fysiek geweld binnen de Rooms-Katholieke Kerk krijgen een financiële tegemoetkoming aangeboden van in totaal bijna een miljoen euro.

Het maximale bedrag per persoon is 5000 euro. Dat maakte de onafhankelijke commissie die over de uitkering gaat vrijdag bekend.

‘Het gaat om mensen die op onder meer scholen en internaten slachtoffer waren van buitensporig lichamelijk en psychisch geweld, dat geen rechtstreekse relatie had met seksueel geweld’.

(MCU) Er is nooit onderzocht hoe de relatie tussen geweld en seksueel misbruik heeft gefunctioneerd, door het geweld al in een vroeg stadium los te koppelen van seksueel misbruik heeft men de pijn weten te verzachten (voor de kerk) maar niet voor de slachtoffers. Geen dader hoefde zich te verantwoorden, geen dader kwam in beeld zoals de slachtoffers zich hebben moeten laten fileren. Al onze privé-informatie ligt bij de RKK, van psychologische rapporten tot de carrières van broers en zussen, alles op tafel. Hun archieven krijgen wij niet te zien, vele archieven hebben ze opzettelijk, willens en wetens laten vernietigen. Hoe kun je spreken van een volledig, eerlijk proces? 

Ze (?) hadden onder meer geklaagd bij de commissie-Deetman, het meldpunt van de kerk zelf en bij lotgenotenorganisaties.

(MCU) MCU heeft als eerste het geweld aangekaart van -day one- wij wisten dat geweld / macht een belangrijke rol speelde bij seksueel misbruik. Er bestond en bestaat een grote afstandelijkheid onder de geestelijkheid om geweld af te zweren (it’s part of life and the bible). Zij hebben geen schuld terwijl op internaatspleinen de klappen door broeders werden uitgedeeld, keek men de andere kant op. Wie krijgt overigens al die authentieke verslagen te zien? Is er een pastoor die de moed heeft om ze voor te lezen in de kerk?

Zuipen met AlphonsIk heb Dhr Deetman bij de acceptatie van zijn RKK job in 2010 te Nieuwspoort gelijk gewezen dat geweld diende te worden onderzocht ‘anders komt u nooit te weten wat zich daar heeft afgespeeld’. Echter het hoorde niet bij zijn opdracht, en de corrigerende tik moest vermeden worden, een enorme inschattingsfout want het geweld bleek buitensporig. Dhr. Deetman heeft overigens nu een andere visie…broeder Alphons niet, geweld was ’toen heel gewoon’.

De onafhankelijke commissie boog zich over in totaal 3500 klachten over onder meer pesten, intimideren, slaan en andere lichamelijke mishandeling. Voor de meest schrijnende gevallen, die ook als echt overkwamen, is geld aangeboden dat door de kerk zal worden betaald.

(MCU) Desalniettemin grote dank aan de HEG commissie maar als je tot op de dag van vandaag last heb van ‘isolatie’, ik heb het nu even over mezelf, dan raad ik de media aan samen met mij twee weken lang te worden opgesloten, en uitgesloten. Het geld is een doekje voor het bloeden omdat we inzagen dat de weg die was ingeslagen door BC, KNR, slachtoffergroepen niet meer was terug te draaien. MCU heeft aangedrongen dat er resultaat geboekt diende te worden daar steeds meer slachtoffers de druk niet meer aankonden…dat voelde niet altijd lekker want we hebben vier jaar lang deze bizarre, godvergeten kar getrokken.

katholiek soepje

Klachten

De termijn voor dit soort klachten is inmiddels gesloten. De commissie zegt dat nagenoeg alle klachten zijn behandeld. Degenen die geld krijgen, ontvangen dezer dagen bericht per post.

Bij de klachten ging het onder meer over slaan met een stuk hout, het moeten opeten van braaksel, heet water anaal en vaginaal inbrengen, vernedering na bedplassen, overgieten met hete soep, ijskoude baden als straf en dreigen met het geloof. Voor mensen die slachtoffer zeggen te zijn van seksueel geweld binnen de kerk bestaat een andere procedure, die nog steeds loopt. De betrokken commissie voor schadevergoeding heeft al miljoenen euro’s toegekend.

(MCU) Ook de verdediging, de industrie rond het misbruik krijgt goed betaald. Mevr Peijs lekker soepje toch?

 

2 gedachten over “Geweld apotheose”

 1. Een bevreemdende ‘procedure’, die schadeloosstelling vanwege ondervonden mishandeling, in de breedste zin van het woord.
  Bij navraag bij de Deetman-commissie heb ik te horen gekregen dat het hoogste bedrag van 5000 euro……..inmiddels is terug geschroefd naar 3000 euro (centenkwestie of geld gebrek?)
  In elk geval klopt het NIET met hetgeen naar buiten gebracht wordt.
  Er wordt gerept van volledige transparantie maar hoe is het dan mogelijk dat gewelds-slachtoffers niet gehoord danwel geinformeerd zijn over reeds plaatsgevonden ‘procedure’?
  De commissie is reeds opgeheven, hoger beroep is ONMOGELIJK en Take it or Leave it en….dit alles tegen Finale Kwijting. Dus er nooit meer op terugkomen.
  Wat mij betreft rammelt er van alles aan deze zaak en het doekje voor het bloeden over jarenlange mishandeling en de gevolgen daarvan in het latere leven, laat ik het DAAR maar niet over hebben!

 2. ¨…
  Al onze privé-informatie ligt bij de RKK, van psychologische rapporten tot de carrières van broers en zussen, alles op tafel.¨

  Je gelooft toch niet echt dat het voor nog al wat mensen daarbij bleef, hu?

Reacties zijn gesloten.