Gijsen flikker op

GFO Gijsen en SimonisZondag was ik bij de opening van de tentoonstelling ‘Gijsen flikker op‘ in het centre Ceramique te Maastricht.

Dominee Gremdaat mocht als protestant de gluur periode van Gijsen op Rolduc ontleden, dat had in de media gestaan en dat was leuk om over te babbelen. ‘Gluren’ was het grondmotief, zo suggereerde Paul Haenen, een onderliggende, sluimerende, het stiekeme homo-zijn van de bisschop, die zelf homoseksualiteit snoeihard veroordeelde. Gijsen werd inderdaad onder druk gezet door homoseksuele priesters die feesten hielden in villa’s van het bisdom die uit de hand dreigden te lopen maar was onmachtig om er iets aan te doen omdat hij chantabel was, een verborgen leven als homoseksueel leidde.

(Gluren voor een heteroseksueel moet nog in een andere kast worden opgeborgen en de hetero kan er pas uitkomen als ie betaald heeft).

De gegrond verklaring, twee misbruik zaken die groot in het nieuws waren en ondermeer bewerkstelligd werden door MCU ontging de dominee, immers protestanten bemoeien zich niet met privé aangelegenheden. Zij zijn het zelf schuld deze kastijding van de ascese..kan niet goed gaan ook als je homoseksueel bent.

Wat me het meest schokte was een foto van Gijsen met Simonis, hierop erkende ik voor de eerste keer de man die in het Bleijerheide kamertje me betaste. Zijn ’tang’ hoofd was me al bekend maar nu hij op deze foto zijn blik naar beneden afgewend houdt, komt het in de buurt van een herinnering die me lang onduidelijk is gebleven. Hij hoeft voor mij niet meer aangeklaagd te worden dat is hem al ten deel gevallen, en blij wordt ik er niet van.

Had ik toen in dat kamertje moeten roepen ‘Gijsen flikker op‘?

a) ik wist niet wat een flikker was

b) dacht dat priesters heilig en vroom: het voorbeeld gaven

c) het onderzoek naar Gijsens aanwezigheid op internaat Bleijerheide is nooit openbaar gemaakt

 

One thought to “Gijsen flikker op”

  1. Bert,
    De twee gegrond verklaringen tegen oud bisschop Gijsen. De personen hebben los van elkaar een melding/klacht ingediend bij het Meldpunt over Gijsen. De situatie waarin het seksueel misbruik plaatst vond was wel van een ander FEITENCOMPEX, toch wordt deze klachten gegrond verklaard door het Meldpunt.
    Bij broeder Eymard, nu pastoor Schafraad waren er meerdere meldingen/klachten binnen gekomen, maar het Meldpunt gaf aan alle betrokkenen aan, dat het om een ander FEITENCOMPLEX ging!!!!???
    Gek toch, bij de één gegrondverklaring en bij de ander geen gegrondverklaring!!
    O, ja, het scheelt wel, Gijsen was toen overleden en Schafraad leeft nog (veel kennis van andere zaken).

Reacties zijn gesloten.