Goddelijk bouwschandaal

Nieuws over de kwestie van het Duits-Limburgse bisschoppelijke paleis. Nu bevestigd de architect van Limburgse Bishop’s Residence in der Spiegel dat Franz-Peter van Elst Tebartz  vanaf het begin wist hoeveel kosten de Protzbau zou bedragen en werd vaak gesproken met de bisschop over de kosten. Bovendien ging de constructie volgens plan terwijl hij keihard loog in een interview ‘dat hij er niks mee te maken had’.

Nu ook -der Architekt des Skandalbaus-de bisschop beschuldigd, komt Elst Tebartz in een moeilijk pakket. Hij was vanaf het begin bekend hoe de bouw zou verlopen, ‘was da für Kosten auf ihn zukommen’, “zei Michael Frielinghaus de” Süddeutsche Zeitung “. De architect schatte de kosten van Tebartz van Elst nota expliciet: € 31.000.000.

antiekFür die Zeit ab dem 17. August 2012 sind “bauliche Anpassungen und Umbauten im bereits fertiggestellten Haus” vermerkt, ausdrücklich “auf Wunsch des Bauherrn”, zudem werde die gesamte Beleuchtung geändert. Und noch eine Änderung war wohl notwendig: “Verlegung der Dachluke wegen Aufstellung eines antiken Schrankes”.

De bisschop zou een ligbad hebben aangeschaft voor 15.000 euro, een conferentietafel van 25.000 euro en een kapel van 2,9 miljoen euro. Ondanks dat er al dagen wordt geprotesteerd bij zijn ambtswoning, houdt de kerk hem het hand boven de hoofd. Dan als klap op de vuurpijl vliegt ons menslievend, empathisch bis-schopje naar India, wel eerste klas. Tebartz- van Elst vloog namelijk in de eerste klasse voor 7.000 euro naar weeskinderen in India.

Hoe zit het in Nederland, waar worden de smarten /schadeloosstellingen precies van betaald? De belastingvrije goede doel inkomsten en uitgaven waar niemand zicht op heeft, op welke bankrekening staat de rente te stomen om al het leed af te kopen. De staatssubsidies, de missiegelden of andere bedelinkomsten. De kerk kan rekenen op overheidssteun, de provincies betalen mee aan het restaureren van glas in lood ramen…glas in lood subsidies, antiek, iconen! Haffmans was zonder meer trendy! Of eigenlijk net als Elst Tebartz rücksichlos!

One thought to “Goddelijk bouwschandaal”

  1. Bert,

    Heeft pastoor Schafraad van de Koepelkerk ook niet zoiets gedaan met al het glas en lood wat daar is vernieuwd!!!
    Wat heeft dat wel mogen kosten en wie betaald dat??!!

Reacties zijn gesloten.