Happy New Year

 

Sloop in een tijd van woningtekort, zelfs na een lock-down en de avond klok!

Er is overal verzet behalve in Maastricht? Heeft het  katholieke verdeel en heers spel zo niet eeuwen geleden al zijn werk gedaan? In Utrecht, in Den Haag, Rotterdam wel fel protest….

Op 17 Januari (winter time) 2022 moeten we onze panden weer verlaten dus happy new year voor allen die als Veluwe zwijnen uit hun habitat worden opgejaagd. Het is een levensgroot woonprobleem, al decennia een groeiend gezwel, dat we nu met winter marktwerking ons tentje mogen opwarmen. Men vergeet gemakshalve dat we het afgelopen anderhalf jaar in een lock-down zaten met strenge maatregelingen als de avond klok. Veel tijd en ruimte om een andere woning te zoeken was er niet en kapers, speculanten, investeerders konden profiteren van deze ongelijkheid, liggen op de loer, en mogen alles wegpikken in het mooie, liberale flut land.

De sloop vluchtelingen kunnen het nu wel schudden. Ik voel me een Dalit, van de Wijk Blauwdorp / Mariaberg, te Maastricht; eerst moesten wij vluchten voor een dreigende pandmie en nu wil men midden in de winter het woningnood probleem afschuiven op diegene die onderaan de ladder staan onderwijl alles duurder wordt, ‘help’, de gas kraan kan open volgens de woningbouw snorretjes. Ooit gehoord van Dalits? Zij vormen een groep mensen in India onderaan de maatschappelijke ladder. Zij hebben geen rechten, en zelfs geen existentie, nou die hebben wij ook niet meer, dankzij de makelaarslobby en politieke partijen die meegaan met de nieuwe leegstandswet is een VVD profijt beginsel, en het kleed de rechten van mensen schaamteloos uit. Het woningprobleem wordt eenzijdig afgewenteld op de lagere inkomens, zo hoort volgens oude Maastrichtse stadsmuur wetten.

De coöperaties, bouwers, besturen, gemeentes en andere sloop legalen die graag willen bepalen waar en hoe we  moeten wonen / leven lachen als vanouds vanuit hun KVP cultuurtje en hoogmoedige achtergrond, het brave, volgzame katholieke Limburg. Lage inkomens moeten oprotten in Maastricht, eerst halen (stelen) ze de pot geld voor de universiteit Maastricht, en nu willen ze de mijnstreek opschepen met een bende laagbetaalden’. Het worden nieuw gecreëerde getto’s in Hoensbroek, Heerlen, Kerkrade je zult er de nep-chique van Maastricht niet treffen. Kijk wat ze bouwen? Ik loop er dagelijks langs en het geeft je het gevoel ‘jij niet, Dalit’.

Op elkaar gebakken bouwdozen voor een onbetaalbare prijs. De gemeente Maastricht en trawanten lanceren de boodschap onderhuids , ‘rot op..er is geen plaats voor u’.

Maastricht wil alleen rijke, sjieke burgers achter haar stadspoorten. Rijke universiteit-kinderen zijn welkom, zij kunnen de gigantische huur prijzen betalen, en de burgemeester wordt er blij van.

De laatste informatie, dat deze sloop zo vroeg begint, is de hijskraan, die twee maal zou moeten worden opgebouwd en dat zou geld kosten? Verhuizen kost geen geld?

Weer een ander huis inrichten, beetje schilderen, beetje opknappen terwijl je er maar twee jaar (anderhalf) kunt wonen? Hier in de wijk zijn onlangs nog mensen ingetrokken hebben ze die eerlijk verteld hoe het beleid werkt, wat de achtergronden zijn van Maastrichtse draaikonten pappenheimers? Nu binnen vijf jaar vier keer verhuizen? Waar zijn al die solidaire krachten, van het CDA (KVP) hoef je traditioneel niks te verwachten, ze kwamen decennia al niet op voor de kinderen op internaten…wir haben es nicht gewusst.

Wanneer krijgen we de eerste dakloze politicus / burgemeester / bisschop?

Ik ken mensen, die 25 jaar hebben moeten wachten op een woning maar kenmerkend voor gemeentes en het liberalisme van de heer Rutte is dat zij voorrang verlenen aan een marktwerking die altijd in het voordeel valt van vermogenden en kapitaalkrachtigen, die de productiemiddelen in handen hebben, zij eerst. Er is een ongelijke marktwerking namens lachebekje Rutte en al hun kwebbelende informatie kandidaten.

The rich first!

Zij komen als eerst met hun netwerk aan de beurt dus het woningprobleem is juist door dit marktmechanisme, en uiteindelijk vriendjes politiek, ontstaan. Hoezo marktwerking? Voor wie?? Het werkt alleen voor die mensen met geld en haar het netwerk crapuul (om dan toch maar eens een woord uit de Mijnstreek te bezigen).

Het liberalisme heeft de toekomstige Nederlandse Dalits alle rechten afgenomen, de huurwet is compleet uitgehold en ‘geprivatiseerd’ voor die het zich kunnen veroorloven.  Het ‘chique en sjoen’ stelsel beleid van de gemeente Maastricht en haar anti-kraak (leegstand???) trawanten mag je terug naar Bleijerheide, Kerkrade, het jongenspensionaat. Komt dan toch nog alles goed? Is er slaapplaats bij de broeders?

Het woning probleem is nu nog nijpender geworden. Onze regering overlegt over de inhoud? De daklozen van dit minachtend beleid raad ik aan hun slaapzakken voor het gemeentehuis te leggen want Maastricht kan niet zonder warme historische uitstraling wanneer onze steden gaan lijken op de straten in India, Calcutta of LA waar straten vol met mensen slapen (ruim 59.000), die geen huis hebben…wij komen 300.000 woningen tekort en zelfs nu nog worden wijken in Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Maastricht gesloopt om de doelstellingen van het klimaat te halen (is natuurlijk niet hun motief). Uiteraard ben ik voor klimaat maatregelingen maar wanneer de industrie nog steeds de grootste vervuiler is en niet word aangepakt, is het tijd voor actie..de actie ‘WIJ ZIJN ER OOK NOG’

Ook in het nieuwe jaar 2022, 2023, 2024……

Free Man

https://youtu.be/zGLEiT_KE6U

(Laatste nieuws, ha ha!) Het nieuwe kabinet moet 1,5 à 2 miljard euro extra per jaar uittrekken voor de bouw van zo’n 600.000 woningen in de grotere steden in de periode tot 2040. Daar komen de kosten nog bij van onder meer de aanleg van openbaar vervoer rond nieuwe wijken. Blijft die “forse, niet eerder vertoonde investering” uit, dan komen verschillende bouwprojecten niet van de grond en dreigt de huidige “wooncrisis” te blijven bestaan.

Dat is de dringende oproep die zestien grotere steden vandaag richten aan de vier partijen die aan het onderhandelen zijn over een nieuw regeerakkoord. De zestien doen dat samen met de Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht, de Fietsersbond en de vervoersbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. (Limburg niet??)

foto AD

Alles goed?