Hein Smeets (foto 101)

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘de oorlog in 100 foto’s wil ik mijn vergeten vader alsnog eren met zijn verzet tegen nazi Duitsland en snorren-kereltje.

Links foto 101 waar mijn vader met daarachter Amerikaanse soldaten, die zich richten naar zijn aanwijzingen in het op dat moment nog niet bevrijde Nieuwenhagen.

Foto 101 dus want als je met de Amerikanen meeloopt in de vuurlinie als verkenner, waar op dat moment nog hevig gevochten werd, zegt dat iets over zijn karakter en wilskracht.

Onlangs heb ik een documentaire gemaakt over zijn dood in 1958, ‘De Laatste Bus Naar Waubach‘, zijn dood was een schok voor ons kinderen uiteraard maar het geheim dat ie vermoord was bereikte me pas in 2003…zo lang kan men zwijgen maar dat hebben we al eerder gezien met katholieke internaten en seponeringen over seksueel misbruik waar wij als stichting Mea Culpa veel informatie / ervaring hebben met dit doofpot dossier en uiteindelijk met de nek worden aangekeken. Of een onbekend virus aan je blijft kleven waar geen medicijn voor is en niet meer vanaf komt. Mijn vader bleek niet populair, ik nog minder maar als je hoopt dat de wereld beter wordt luister dan naar beide kanten….

Of ga zelf eens in verzet als verkenner of wordt klokkenluider dan praten we verder.

Vader en zoon zijn eindelijk herenigd…oh lord!

https://youtu.be/19j_PAwc4Ec