Hertrouwde mensen pleiten voor meer menselijkheid

zwartboek pocketuitgaveRooms-katholieke bisschoppen zijn voor meer openheid jegens mensen die gescheiden en opnieuw getrouwd zijn.

Aldus besloot de bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin die de afgelopen drie weken plaatsvond in Rome. Een huwelijk duurt normaal langer dan drie weken maar mocht je er dan al genoeg van krijgen, wees er snel bij want er zijn nog altijd 80 bisschoppen die niks moeten weten van een andere huwelijksmoraal.

De verklaring over de nieuwe houding van de kerk naar hertrouwde mensen toe werd na stemming opgenomen in het slotdocument van de synode. 178 bisschoppen stemden voor en 80 bisschoppen stemden tegen.

kop in het zandPaus Franciscus hekelde in een afsluitende toespraak rigide kerkleiders die “hun kop in het zand steken” en zich achter doctrines verschuilen. Hij zei dat de synode “gesloten harten” aan het licht had gebracht.

Homodiscriminatie

Het slotdocument veroordeelt discriminatie van homoseksuelen maar dat is niet nieuw voor de kerk. Het document herhaalt ook het standpunt van de kerk dat er “geen basis bestaat” voor het homohuwelijk.

Oh en liefde…zou dat misschien de basis kunnen zijn??