Jo

WashokHet bisdom Roermond erkent dat de vorig jaar overleden voormalige bisschop Jo Gijsen twee jongens heeft misbruikt.

Dat erkent het bisdom na berichtgeving van het Katholiek Nieuwsblad. Volgens het blad zou Gijsen tussen tussen 1958 en 1961 de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens hebben betast. Een klacht gebeurde in een parochie bij Valkenburg en de andere klacht deed zich voor op het jongenspensionaat arme broeders  Franciscus te Bleijerheide. Het misbruik dateert uit de tijd dat Gijsen kapelaan en leraar was, erkent het bisdom. Bisschop Frans Wiertz biedt de slachtoffers zijn excuses aan en spreekt zijn verdriet uit dat ”de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn”.
.
Reactie Mea Culpa (bron de Limburger)

De organisatie van misbruikslachtoffers in de katholieke kerk Mea Culpa toonde zich vrijdagavond opgelucht om het advies van de kerkelijke klachtencommissie over oud-bisschop Jo Gijsen. Wel betreurt Mea Culpa het dat nu pas, na de dood van de oud-bisschop, het seksueel misbruik door Gijsen aan het licht komt.

Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat de mannen die in hun kindertijd door Gijsen misbruikt zijn, eindelijk recht is gedaan. ,,Recht voor de mannen die de moed hebben gehad tegen de bisschop naar buiten te treden”, zei Bert Smeets vrijdag.

Wel noemde Mea Culpa het ,,schokkend” dat iemand als Gijsen bisschop heeft kunnen worden nadat hij eerder kinderen had misbruikt.

Verder noemt Smeets het opvallend, dat klachten tegen levende verdachten vaak ongegrond worden verklaard. Hoewel de twee klachten tegen Gijsen werden ingediend toen de oud-bisschop nog leefde, zijn ze pas gegrond verklaard na diens overlijden, valt Smeets op.

KLOKK, de stichting die opkomt voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, is blij dat het bisdom Roermond vrijdag het misbruik van twee jongens door bisschopguido Jo Gijsen heeft erkend. ,,Dit geeft rust voor alle partijen. De slachtoffers hebben lang gezocht naar erkenning”, zegt Guido Klabbers, een woordvoerder van de organisatie.

De klachten tegen Gijsen bestonden al langer, zegt de woordvoerder. ,,Daar werd vaak moeilijk over gedaan en mensen twijfelden of het wel echt zo was. Voor de slachtoffers was het een moeilijke tijd.”

De erkenning van het misbruik zet de deur open voor anderen. ,,Er circuleerden nog twee klachten, uit een latere periode”, zo legt de woordvoerder uit. ,,Dit is een vorm van steunbewijs en geeft een mogelijkheid tot herziening. Het siert het bisdom dat ze deze zaak zo afwikkelen.”

9 gedachten over “Jo”

 1. Beste Bert

  Ik heb je gisteren op tv gezien. en zoals je nu overkwam vond ik een goede zaak. Op deze manier zul je veel en veel meer mee bereiken als enige andere vorm van agressieve woorden. complimenten. Mensen gaan dan echt luisteren.
  Groetjes
  Joke

 2. Overigens, Bert, als je nu toch weer een stap gaat zet ter verzoening met de heer Wiertz + , doe mij een plezier en fluister ‘m boven een glaasje bischopswijn of zo dan even in dat het in Nederland wanneer hij een email krijgt waarin hij geattendeerd wordt dat een medewerker van ‘m kennelijk knap doorgedraaid is en met zijn kerstwens tot zwijgen over misbruik mensen beschuldigingen krijsend lastigvalt (zoals hij dus van bovengetekende kreeg)
  een kwestie van simpel boerenfatsoen is even (al is het maar een geautomatiseerd) ontvangstbericht te sturen.

  http://crisipina.blogspot.nl/2014/01/missiebischop-schraven-roermond-en-haar.html

  Gezien de functie van die medewerker kan die hem, na zijn ongetwijfeld ontvangen collegiale pastorale zorg onder bischoppelijk toezicht , vast wel uitleggen wat dat met besturen te maken heeft zodat een ieder na een verpestte kerst en goede paas kunnen hebben

  (en ik mijn ei ook weer kwijt ben).

  Dergelijk simpel boerenfatsoen bij aanpak zou de bisschop toch ook zeker sieren

  Alle goeds toegewenst op de verzoeningsweg

  1. Ik doe niet aan fluisteren bij vreemden. Dan haat zaaiende erupties zijn verre van wat je noemt boerenfatsoen, maar even voor de duidelijkheid mijn opvatting over vergeving is geen dictaat doch een menselijke drang naar contact. Onder al die vijanden zitten vrienden, buren, families, kinderen met een verleden, en een van hen ben jij (en ik) met een geschiedenis maar niet HET enige verhaal, daarna mag jij je superieur oordeel vellen over wie dan ook.

 3. een goed bericht voor de mensen die zijn misbruikt
  maar dit moeten de geestelijke al jaren en jaren terug al geweten hebben
  doofpot en niks anders weg met deze aardsleugenaars

 4. Hier onderstaand enkele reacties uit De Limburger:

  Lees het boek over Joep haffmans maar eens. Ook zo’n viespeuk. Ze wisten het allemaal van elkaar. En maar huichelen. Bah bah en nog eens bah, gefrustreerd zooitje!
  Als ze nog in leven waren gewoon aan hun snikkel ophangen aan de hoogste boom!
  petra – 12-04-2014 13:05
  Het zijn jongens die zich verschuilen achter het geheimhoudingplicht. Vanaf dat ik kardinaal Alfrink voor tv heb horen zeggen wir haben est nicht gewust , is voor mij het aardse roomskathieke gesjoemel over. En dan maar zeggen als iemand tijdens een rouwdienst voor de overledene een c d wil laten draaien voor de overledenen , NEE het is hier geen danszaal . Nou ik begin zo langzamerhand te denken van ne geen danszaal maar een verblijf van hoerelopers
  Hay – 12-04-2014 10:21
  Het zijn jongens die zich verschuilen achter het geheimhoudingplicht. Vanaf dat ik kardinaal Alfrink voor tv heb horen zeggen wir haben est nicht gewust , is voor mij het aardse roomskathieke gesjoemel over. En dan maar zeggen als iemand tijdens een rouwdienst voor de overledene een c d wil laten draaien voor de overledenen , NEE het is hier geen danszaal . Nou ik begin zo langzamerhand te denken van ne geen danszaal maar een verblijf van hoerelopers
  Hay – 12-04-2014 10:20
  Als ik deze beschuldigingen hier allemaal zo lees moet het bij Gijsen behoorlijk uit de HAND gelopen hebben!!!!!
  jeffry – 12-04-2014 10:01
  Respect voor Gijsen! Deze man heeft in Nederland veel mensen van de massapsychose, die we het christendom noemen, afgeholpen.

  Natuurlijk is het spijtig dat hij daar slachtoffers bij heeft gemaakt.
  Frank – 12-04-2014 08:56
  @ Jan: je hebt geen flauw benul waar je het over hebt. Ik nodig iedereen uit die last heeft van en seksueel misbruik verleden om hiermee naar buiten te komen. Niet alleen gepleegd door leden van die verdomde RK kerk maar ieder slachtoffer. De opluchting (ook na 50 – 60 jaar) maakt het leven weer dragelijk. Mensen zonder enig inzicht, noch verstand van zaken zullen blijven reageren als respondent Jan maar die moet zich dan maar koesteren dat die alleen geknield heeft om de Heer te dienen en niet de heren.
  jeroen – 12-04-2014 08:39
  @ mattheu jouw opmerking vind ik walgelijk, en @ Bert meer info wenselijk, homo plaatsen heeft niets met deze zaak te maken, dan is het Wilders nu de homo’s, het gaat hier nu om het Bisdom onze Wiertz laat zijn ware gezicht niet zien die vent moet voor de rechter en opgesloten worden, ik weet waar ik het over heb, lees hieronder, ik blijf bij mijn keiharde uitspraken.
  Koby – 12-04-2014 01:42
  Beste Mattheu, bedankt voor deze info, aangezien ik zelf nooit kom op homo plaatsen kon ik dit anders niet weten dan van ooggetuigen.
  mattheu – 12-04-2014 00:00
  Toch te gek voor woorden dat eeuwenlang de burgers onder de knoet zijn gehouden door een stelletje zielige viezeriken.
  En ook nog met respect geknield hebben voor dit volk.
  Echt gewoon te zielig voor woorden.
  Huub – 11-04-2014 23:04
  Heeft hij de katholieke kerk in Limburg en Nederland naar de klote geholpen, blijkt het ook nog een pedofiel te zijn. Hef die kerk gewoon op. Christus heeft die wit gepleisterde graven de synagoge uit getrapt. Wordt weer eens tijd voor een beeldenstorm.
  Vincent – 11-04-2014 22:49 –
  Geweldig….de wereld kan opgelucht ademhalen, twee gevallen van handtastelijkheden van een halve eeuw geleden opgehelderd!

  Intussen wordt de deksel stevig op de Doofpot gehouden inzake de secretaris-generaal van Jusitie Demmink die jongetjes uit het Anne Frank park haalde…maar zich veel beter ingedekt heeft dan waar de kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders ooit toe in staat waren.
  Met de moderne media uit de politieke hoek van Demmink achter zich is er blijkbaar geen vuiltje aan de lucht.
  Rob – 11-04-2014 20:43

 5. Kan het niet zo zijn dat deze man weggestuurd is naar IJsland omdat de kerk het al wist? Corrie je heb gelijk waarom komt dit nu pas naar boven en de erkenning voor de slachtoffers. Ik denk ook dat er wel meer vuiligheid naar boven komt. Er is een belangrijk spreekwoord “Hoe meer je in de strond gaat roeren hoe meer het gaat stinken. Dus wie weet. Tussen haakjes Simonis sprak toch ook een foute tekst voor tijdens de uitvaart van Jo Gijsen of was dat toch de waarheid? Dan wist Simonis het ook wel.

  1. Beste Ad, ik ben het helemaal met je eens. Hoop alleen dat er betreffende de klachten die ongegrond zijn verklaard tegen een andere nog levende geestelijke werkzaam in het bisdom Roermond ook genoegdoening plaats gaat vinden. Zou graag hebben dat mgr. Wiertz ook in deze zaak zijn excuses gaat aanbieden. Maar ja in deze zaak mocht steunbewijs niet worden gebruikt omdat er sprake zou zijn van een ander feitencomplex. Uiteindelijk was ook hier het oordeel van de klachtencommissie dat niet kon worden uitgesloten dat het misbruik had plaatsgevonden dan door een ander als aangeklaagde. Er zijn veel overeenkomsten in beide zaken. Beide aangeklaagden hebben zich met hand en tand verweerd en altijd beweerd dat de slachtoffers logen.
   In de zaak Gijsen is nu onomstotelijk vast komen te staan dat Gijsen zelf heeft gelogen. Nu hopen dat dit ook nog in keer gebeurt in de andere zaak!!

 6. Deze klachten zijn al ruim voor het overlijden van Gijsen bekendgemaakt bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en het Bisdom. Eén van de klagers kreeg zelfs een ongegrondverklaring. Ik zou wel eens willen weten welke NIEUWE feiten aan het licht zijn gekomen zodat er nu een gegrondverklaring wordt afgegeven.

  OF IS HET ENIGE NIEUWE FEIT HET OVERLIJDEN VAN JO GIJSEN????????

Reacties zijn gesloten.