Jo

WashokHet bisdom Roermond erkent dat de vorig jaar overleden voormalige bisschop Jo Gijsen twee jongens heeft misbruikt.

Dat erkent het bisdom na berichtgeving van het Katholiek Nieuwsblad. Volgens het blad zou Gijsen tussen tussen 1958 en 1961 de geslachtsdelen van twee minderjarige jongens hebben betast. Een klacht gebeurde in een parochie bij Valkenburg en de andere klacht deed zich voor op het jongenspensionaat arme broeders  Franciscus te Bleijerheide. Het misbruik dateert uit de tijd dat Gijsen kapelaan en leraar was, erkent het bisdom. Bisschop Frans Wiertz biedt de slachtoffers zijn excuses aan en spreekt zijn verdriet uit dat ”de latere kerkelijke positie en voorbeeldfunctie van oud-bisschop Jo Gijsen beschadigd zijn”.
.
Reactie Mea Culpa (bron de Limburger)

De organisatie van misbruikslachtoffers in de katholieke kerk Mea Culpa toonde zich vrijdagavond opgelucht om het advies van de kerkelijke klachtencommissie over oud-bisschop Jo Gijsen. Wel betreurt Mea Culpa het dat nu pas, na de dood van de oud-bisschop, het seksueel misbruik door Gijsen aan het licht komt.

Woordvoerder Bert Smeets van Mea Culpa zei dat de mannen die in hun kindertijd door Gijsen misbruikt zijn, eindelijk recht is gedaan. ,,Recht voor de mannen die de moed hebben gehad tegen de bisschop naar buiten te treden”, zei Bert Smeets vrijdag.

Wel noemde Mea Culpa het ,,schokkend” dat iemand als Gijsen bisschop heeft kunnen worden nadat hij eerder kinderen had misbruikt.

Verder noemt Smeets het opvallend, dat klachten tegen levende verdachten vaak ongegrond worden verklaard. Hoewel de twee klachten tegen Gijsen werden ingediend toen de oud-bisschop nog leefde, zijn ze pas gegrond verklaard na diens overlijden, valt Smeets op.

KLOKK, de stichting die opkomt voor slachtoffers van misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, is blij dat het bisdom Roermond vrijdag het misbruik van twee jongens door bisschopguido Jo Gijsen heeft erkend. ,,Dit geeft rust voor alle partijen. De slachtoffers hebben lang gezocht naar erkenning”, zegt Guido Klabbers, een woordvoerder van de organisatie.

De klachten tegen Gijsen bestonden al langer, zegt de woordvoerder. ,,Daar werd vaak moeilijk over gedaan en mensen twijfelden of het wel echt zo was. Voor de slachtoffers was het een moeilijke tijd.”

De erkenning van het misbruik zet de deur open voor anderen. ,,Er circuleerden nog twee klachten, uit een latere periode”, zo legt de woordvoerder uit. ,,Dit is een vorm van steunbewijs en geeft een mogelijkheid tot herziening. Het siert het bisdom dat ze deze zaak zo afwikkelen.”