Leermomentje

Al eerder werd de turnbond geconfronteerd met misbruik zaken, die structureel in deze tak van sport zich voordeden. Nu gaat het ‘gerucht’ dat ook andere sporten aan de beurt komen…mannelijke sporten als voetbal? Nou, dan kunnen ze nieuwe, aparte douche cellen gaan bouwen en mag men elkaar om de nek vliegen, als boven op iemand springen, hangen, kussen, vastgrijpen wanneer iemand gescoord heeft. Moet die dan naar de tuchtcommissie? Een trainer die zijn pupil in laat invallen en nog even een bemoedigend tikje op zijn bil geeft!

Bij de turnbond ging het om 60 zaken per jaar daarvoor is 622.305 euro nodig, stelt het bureau. Groeit dat aantal naar 120, dan moet de begroting naar 1.018.229 euro. Ook het personeelsbestand moet uitbreiden. Van 2,6 fte nu naar 9,5 fte over ruim een jaar.

Zondag bevestigde VWS dat er een structurele geldstroom komt om het stijgende aantal zaken te behandelen en ‘een professionaliseringsslag’ te maken. Vanaf 2022 is zelfs 1 miljoen euro gereserveerd. Op het wensenlijstje: meer onderzoekers, een kantoor, een directeur, een communicatieafdeling, meer trainingen en software voor casemanagement. Er komen andere sporten. Dat kun je donder op zeggen (Dick van Steenbeek over het stijgende aantal intimidatie zaken)

“Je moet nooit de schijn tegen je willen krijgen dat je iets onder het tapijt veegt”, wijst Vogelzang op eventuele kwesties waarbij belangen en geldstromen verstrengeld kunnen raken. Onafhankelijke tuchtrechtspraak is cruciaal. Zeker met het oog op het stijgende aantal meldingen en zaken.

Andere sporten

“We hebben het nu over de turnbond en een nieuw fenomeen, namelijk machtsmisbruik binnen de sport”, valt Van Steenbeek bij. “Maar ik weet nu al dat het hier niet bij blijft.

“De lessen van de afgelopen tijd kunnen we dus heel goed gebruiken bij de zekere toestroom van meldingen die we gaan krijgen vanuit andere bonden. We moeten echt anticiperen op de toekomst.”