Lekker sporten

Na de RKK, de BBC en Hollywood actors / bubble, is nu de sport aan de beurt. Klaas de Vries zegt hierover het volgende:

Seksuele intimidatie en misbruik in de sport komen vaak voor. Dat concludeert de commissie onder leiding van oud-minister Klaas de Vries die hier onderzoek naar deed.

Van de ondervraagde sporters, bijna tweeduizend Nederlanders tussen de 18 en 50 jaar, had 12 procent als kind minimaal één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 4 procent geeft aan te maken te hebben gehad met ernstige vormen als aanranding en verkrachting.

In 40 procent van de gevallen wordt een medesporter als ‘dader’ genoemd. Bij driekwart van de sporters die te maken heeft gehad met seksuele intimidatie en misbruik, gebeurde dat voor het eerst toen ze jonger dan zestien jaar waren.

De onderzoekscommissie concludeert (pdf) ook dat meldingen bij sportverenigingen slechts sporadisch tot bestuurlijke maatregelen leiden. Volgens De Vries is een veel actievere bestrijding van seksuele intimidatie en misbruik noodzakelijk.

Zijn commissie pleit ervoor de drempels om aangifte te doen, weg te halen en het budget voor het Instituut Sportrechtspraak te vergroten. Ook moeten de ministeries die zich bezighouden met bestrijden van seksuele intimidatie en misbruik veel beter gaan samenwerken.

“De uitkomsten van het onderzoek zijn zonder meer onthutsend”, zei de Vries dinsdag in Den Haag bij de presentatie van het rapport van zijn commissie. “We hebben te maken een met een zeer groot probleem waar met de grootste urgentie aan moet worden gewerkt. Permanent.”

Zeven jaar geleden starten wij met Mea Cupa (wiens schuld is het?) het kindermisbruik in internaten en nog steeds gaat de deksel der doofpotten niet open. De politiek is ook niet vrij, hoor!