Magdalena Manifestatie (bang dat het geweld onderzocht gaat worden)

magdalena 2Ooit werd de Magdalena Manifestatie, georganiseerd door MCU, gedwarsboomd door vrouwen en mannen die de voorkeur gaven netjes bij de heer Deetman aan tafel te zitten dan deze vrouwen een Nederlandse stem te geven. De Ierse premier Kenny maakt nu zijn excuses maar dit is niet in verhouding met de vreselijke uitbuiting die deze vrouwen jarenlang is aangedaan. Het RKK moreel instituut misbruikte deze vrouwen als slaven. Alles wat niet de lijn van de maagd Maria volgde werd beschouwd als ‘gevallen vrouwen’. Een fascistoïde systeem dat de goedkeuring had van regering, leger en justitie. In Nederland was het niet anders, mijn eigen zus moest de muren van het kolenhok schrobben tot ze helemaal wit waren. Anita werd verdoofd, misbruikt. In de Verloren jeugd,  boek van Els Mulkens, hielden de nonnen de psychologische oorlogvoering tegen de kinderen van gescheiden ouders hoog, dus de kinderen deugden ook niet. Ze werden beschouwd als krupuul (Nieuwenhof te Maastricht). Er zullen met de meisjes van Deetman ook weer geschokte verhalen naar buiten komen. Maar het zal NIET over het geweld gaan maar ‘was er wel seksueel misbruik‘? Een hyperadrenocorticisme zal ontstaan in de bijnieren van de celibataire kerk zelf, het geweld zal uiteindelijk eens meegewogen moeten worden. Er zal weer een collectieve verontwaardiging ontstaan, de media zullen hun best doen om iets van deze verhalen naar boven te brengen…maar we wisten het al langer.

De Ierse premier Enda Kenny heeft dinsdag zijn excuses gemaakt voor de omstandigheden waarin meisjes en vrouwen leefden in de zogenoemde Magdalena Wasserijen.

In deze katholieke instellingen die werden gerund door nonnen, verbleven en werkten in de jaren 1922 tot 1996 ongeveer 10.000 meisjes en vrouwen.
Het zware werk dat zij van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat moesten verrichten, kwam neer op regelrechte uitbuiting. Opdrachtgevers waren onder andere de overheid, het leger en bedrijven.
Een onderzoekscommissie is tot de conclusie gekomen dat een kwart van de meisjes en vrouwen in de werkhuizen terechtkwam op aanwijzing van de staat. Vaak ging het om ongehuwde moeders of hun dochters of meisjes die op school slecht presteerden.
Schadevergoedingen
De meisjes en vrouwen gingen volgens de commissie onterecht gebukt onder het sociale stigma van ‘gevallen vrouwen’. De commissie heeft geen aanwijzingen gevonden voor seksueel misbruik. Het rapport opent mogelijk de weg naar schadevergoedingen.

Link naar YouTube en film ; THE MAGDALENE SISTERS