Poolse geest

Poolse geestVorige week woensdag hadden Klokk en MCU een ontmoeting met Poolse slachtoffers in ’s Heerenberg waar het roemruchte klooster Don Rua omgetoverd is tot politie-gemeentehuis. De Polen als Don Rua verkeren in een vreemde situatie. Voor de Polen is die niet echt rooskleurig, voor de gemeente ’s Heerenberg blijken er nog spoken / geesten in de kelder van het gebouw te verkeren waar niemand, althans de dames die wij spraken, in durfden.

De situatie in Polen is anders dan in ons land, Polen kent door het communisme niet de situatie zoals het seksueelgeweld dat zich in veel internaten bij ons heeft voorgedaan. Doch de machtsbasis is zo niet groter waar misbruik op de loer ligt. Zo kan men de Poolse doofpot makkelijker dichthouden door de massale aanhang van het katholieke geloof, het zich niemand waagt om verstoten te worden of uitgekotst door familie die deze smet niet kunnen dragen.

De Poolse media, is net als sommige media hier, niet bereid om er aandacht aan te schenken. Of er komen van die waterige reportages die niemand pijn doen. De media hier kent een andere code, stilzwijgend boycotten, de opdracht komt net als in Polen van politieke partijen die hun macht niet willen verliezen.spoken

De spoken in Don Rua bijven rondgaan en zoeken andere slachtoffers…u bent gewaarschuwd!