Dino

franc consparicyBezwaren tegen pastoor Schafraad ongegrond

De bezwaren tegen een eerdere uitspraak over pastoor Jan Schafraad (74) van de Koepelkerk in Maastricht zijn ongegrond. 
Maastricht
Van onze verslaggeefster (DIE NOOIT WEDERHOOR HEEFT WILLEN TOEPASSEN MET ONS; Mea Culpa United)

‘Ongegrond’ dat oordeelt de bijzondere kamer van de Klachtencommissie voor seksueel misbruik in de RKK in haar beslissing. Tegen Schafraad zijn aanvankelijk door voormalige leerlingen van het Kerkraadse internaat van Bleijerheide drie klachten ingediend wegens seksueel misbruik.
Daarom werd de pastoor in februari vorig jaar op non-actief gesteld.
Een van de klagers trok zijn klacht later in. De andere twee niet. De Klachtencommissie die hun klachten onderzocht, oordeelde eind vorig jaar dat er onvoldoende bewijs tegen Schafraad is. Schafraads op-non-actiefstelling is toen ‘opgeschort’ door het bisdom in Roermond. Een van de klagers heeft hierna bezwaar aangetekend.
Hij vindt dat zijn klacht niet behoorlijk in behandeling is genomen, onder meer omdat verklaringen ‘van horen zeggen’ niet in de overwegingen zijn meegenomen terwijl dit bij andere zaken wel is gebeurd. De bijzondere kamer vindt de motivatie van de commissie echter voldoende. Of Schafraads schorsing nu definitief opgeheven wordt, kon het bisdom gisteren niet zeggen. “De bisschop is nog in afwachting van een rapportage van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK”, aldus een woordvoerder.

(reactie MCU) Het bisdom kan desgevraagd nog meer grotere en kleinere klachten van ons krijgen. Schuldig verzuim bijvoorbeeld over het zwijgen van misbruik door andere broeders als Leonardus, Servatius, Bulletje, Jacobus, Lebuinus, seksepietje Landric. Bleijerheide was één beerput van seksueel gestoorde, meppende onderdrukkers in dienst van de arme broeder Franciscanen die zich verrijkten over de ruggen van ouders en overheid.

9 gedachten over “Dino”

 1. Hier een uittreksel uit het Engelen dossier over Eimard/Schafraad.
  Klachtencommissie zijn dit allemaal leugen???? Wat een zieke geesten zijn dat dan die dit opschrijven!
  Wacht maar tot de huidige paus dit juridisch getouwtrek kostmoe is.
  NR 7. Engelen dossier; Broeder Eimard
  Ik zat 4 jaar op het pensionaat in Blijerheide, van mijn 12de tot mijn 16de (1972-1976). Ik reageer naar aanleiding van de uitzending Pauw en Witteman, en met name omdat ik broeder Eimar op tv zag. Hij waste zijn handen in onschuld maar hij gaat ook niet helemaal vrijuit. Ik moest een keer bij Eimar (bijnaam ‘Dino’) op zijn kamer komen omdat ik iets gedaan had wat niet mocht (ik weet niet meer wat). Ik was 12 jaar. Ik moest op zijn schoot komen liggen en hij wilde mij met een handveger op mijn kont slaan als straf omdat ik dat verdiend had. Ik wilde voorkomen dat ik met mijn kruis op zijn schoot terecht kwam door met mij ellebogen op zijn knie te steunen. Maar hij dwong mij om met mijn kruis op zijn schoot (misschien ook wel op zijn kruis) te liggen. Daarna kreeg ik enkele klappen (niet hard overigens) met de handveger op mijn kont. Het is 38 jaar geleden maar ik weet nog goed dat het voor hem een seksuele betekenis had, ik vond het eng, vies, vernederend en voelde me erg onveilig. Ik was blij dat hij het daarbij heeft gelaten en dat ik weg mocht gaan. Een enge man die broeder Eimar.
  NR 12.
  De broeder die mij pianoles gaf en mij dan met zijn herte ogen zat aan te staren terwijl hij mijn hand streelde vond ik een aardige man. Regelmatig pakte hij ook mijn hand en stopte die dan in zijn kruis, ik vond dat wel raar. Ik hoefde nooit te laten horen wat ik die week had geleerd op de piano, hij was op een andere manier met mij bezig. Van die man heb ik nooit nachtmerries gehad.
  NR 45.
  Ik was 14, 3 maanden ziek geweest, toen mijn moeder op het idee kwam me naar Bleijerheide te sturen, zodat ik het schooljaar zou halen ! Na 3 maanden moest ik met een broeder in een kamer waar hij mij de piano zou laten zien ! Hij friemelde over mijn armen naar mijn nek, waarna ik ben weggelopen, ik wist niet wat hij deed maar voelde me heel vies. Ik zou de volgende dag was 14, 3 maanden ziek geweest, toen mijn moeder op het idee kwam me naar Bleijerheide te sturen, zodat ik het schooljaar zou halen ! Na 3 maanden moest ik met een broeder in een kamer waar hij mij de piano zou laten zien ! Hij friemelde over mijn armen naar mijn nek, waarna ik ben weggelopen, ik wist niet wat hij deed maar voelde me heel vies. Ik zou de volgende dag straf krijgen voor dat weglopen. Ik ben dezelfde nacht te voet naar Vaals gelopen, niet over de straat, want in mijn hoofd waren die broeder en de politie achter me aan! Me morgens thuis in de tuin verstopt want ik was bang dat mijn moeder me weer daar terug zou brengen ! Mijn geluk was dat mijn broer thuis was die zorgde dat ik daar niet terug hoefde ! Die was bij de marine ! Ook werd toen de politie geroepen omdat mijn broer naar die broeder wilde en hem in elkaar wilde slaan, ik snapte er niks van ! De afgelopen jaren kwam ik erachter dat ik veel geluk gehad heb ! Wat ik nooit begrijp is dat de goeie in de kerk, noem ze effe zo, lid van die kerk blijven ! En dat sommige vaders en moeders vroeger trots waren dat de geestelijke toch maar even hun zoon of dochter had uitgezocht snap ik ook nooit. Ik ben hier groot geworden en weet nog precies hoe dat katholieke kontrollesysteem werkte. Ik heb geluk gehad Bert. Zou me interesseren of er ergens een piano broeder voorkomt in de zaken die jij kent !
  Respect hoe je het aanpakt, ga zo door, groet,
  J V
  NR 52
  Broeder Eymard had praatgroepen waarin hij seksuele ‘voorlichting’ gaf door jongens erop te wijzen dat als je hier (je dijbenen) wrijft dan krijg je het lekker warm. Eymard zei dat als hij het bij zichzelf doet, dat er hetzelfde gebeurde.
  NR 57 br. Eymard,
  Hij was een persoon die steeds tegen me aanreed of me tegen zich aan bleef duwen, vervelende freak was ‘t, waarvan ik ook klappen en trappen heb gehad en hij wilde ook maar steeds dat je hem aanraakte. Een hautain type, dat zich boven zijn medebroeders verheven voelde, dat zei hij ook gewoon, omdat alleen hij verder mocht gaan studeren ooit. Hield praatgroepjes buiten schooltijd, ben ook ’s gaan kijken. Hij had er een op schoot tijdens zo’n sessie, waarbij hij voordeed op die leerling waar je bij jezelf moest wrijven om opgewonden te worden. En tegen degene die hij op schoot had zei hij waar de leerling bij de broeder moest wrijven voor hetzelfde resultaat, een walgelijk tafereel herinner ik me. Ik werd er misselijk van en ben heel gauw weggelopen. De dag erop heb ik klappen van dino gehad, om maar niet te klikken. Het was gewoon voorlichting geweest, beweerde hij. Ik zal zijn gemene lachje en zijn spottende blik op dat moment nooit vergeten. Hij en alle andere broeders wisten dat wij totaal geen kant opkonden.
  NR 58 Dino (br. Eymard)
  Nu Dino (bijnaam). Achter het klooster en voor het kerkhof stond een gebouw,onderin was een wasserij. Daarboven was nog een slaapzaaltje. Daar had Dino de supervisie over. Ik heb daar nooit op dat slaapzaaltje geslapen maar had daar een apart kamertje. In weekenden dat ik alleen op die etage sliep kwam hij in mijn kamer. Tijdens mijn slaap begon hij dan mijn penis te strelen. Ik werd dan wakker omdat hij mij aftrok.Ik had het maar toe te laten. Ook daar voelde ik mij uiterst onveilig. Hij was een vrij jonge, tengere/slanke, lange persoon. Volgens mij gaf hij muziekles.

 2. Corrie, al kijkend of er nu ’s niet al teveel typefouten uit dit niet corrigeerbare veel te kleine hokje zijn gerold realiseer ik me dat het natuurlijk best mogelijk is dat je op deze (laatste) vraag niet in publiek antwoord wenst of wilt geven.

  Mocht dat een bezwaar zijn , Bert heeft mijn email-adres en kent de daarbij horende afspraken, hij kan dat aan je door geven.

 3. Corrie, het spijt me voor je dat je man -opnieuw- een uitspraak heeft gekregen die flink onverteerbaar voor je lijkt te zijn.
  Dat is heel beroerd voor je en dat zal ’t zeker voor je man ook zijn.
  Dat zal het voor iedereen zijn in welke klacht dan ook zijn, maar deze hele Bleijerheide zaak en dan zeker die Schafraad smeerlapperij heeft zich dermate ontwikkeld dat dit wel zo gruwelijk stinkt dat dit heel ernstig voor jullie zal zijn. En dat spijt me verschrikkelijk voor jullie !

  En niet alleen voor jullie.

  Hoewel ik gisteravond toen ik, benieuwd of Bert al iets had laten weten over de premiere, dit bericht vond had ik mijn gebruikelijke reactie- spontaan reageren, maar kon gelukkig mijn vingertoppen even af bijten dus de reactie kwam in de tuin niet op het toetsenbord en na een nacht denken heb ik voor ik verdere reactie wil geven een paar vragen aan je.

  eerst even mbt die procedure, want dat maakt dat artikeltje niet duidelijk: is je man zelf, zijn jullie zelf, uitgenodigd bij die ” Bijzondere Kamer” van die van die club van Stevens? Of is dat een papieren afwikkeling geweest of zo?

  Daarnaast: ik realiseerde me – en bepaald niet voor het eerst dat in al dat gesodemieter ik eigenlijk nergens heb gelezen hoe dat gesprek met met die Commissie voor je is geweest, noch voor je man.
  Zoals of je/ jullie (en dat hoeft natuurlijk helemaal niet hetzelfde te zijn geweest) het ervaren hebben als een tov. je man correct, respectvol en vooral zinvolle manier door die commissieleden waarin je man de mogelijkheid heeft gekregen zijn ervaringen duidelijk te kunnen maken ?
  Want eerlijk gezegd heb ik nu al een hoop gelezen over kamertjes, via de aandeelhouders van de Limburger en de werkopdrachten aan de H Petrus en weet ik veel wie en wat allemaal maar het meest belangrijke heb ik dus nergens gelezen.

  Mag ik daar eerst ’s – vooraf aan een verdere reactie iets over weten aub?

  Oh enne uh voel je vooral vrij om -zonder enige of welke motivatie dan ook – te zeggen: NEE dus Het is alleen maar een vraag mijnerzijds, meer niet.

 4. Hallo Gooswout,

  Een nare ervaring!! Heb jij dit zelf met Schafraad meegemaakt?

 5. Schafraad beroept zich op zijn geheugen.
  Sommige dingen vergeet je nooit in je leven! Ook niet als een leerling bij de pionales de klep op je vingers dichtslaat omdat je onder de les met zijn piemel begint te spelen. Dat voel je, zelfs als je geen geestelijke bent, nog dagelijks aan je vingers.

 6. er stonden enkele zeer negatieve reacties onder het artikel over Schafraad. Heb door nog een reactie van mij bijgevoegd. rond 20.00 uur.
  Inmiddels zijn alle reacties die onder het artikel zijn geplaatst verwijderd!!
  Dit is niet de eerste ker dat dit door de Limburger wordt gedaan.
  Morgen ga ik de directie/raad van bestuur aanschrijven!!

 7. Hij geloof alleen in zich zelf. Hij is nog net niet in staat om te beweren dat hij GOD zelf is. En dat GOD dat kamertje gebruikte. En deze meneer moet het geloof verkondigen. GOD straft zelf wel!!!!!!!

 8. Wij hebben via kennissen uit Maastricht een mail ontvangen, waarin hij (pastoor Schafraad) zijn “fanclub” op de hoogte houd.

  Het hieronder geplaatste stukje tekst komt uit een brief van Schafraad gericht aan zijn fanclub.

  Oud-leerlingen en oud-leiders kwamen na veertig jaar contact zoeken en hielpen mij om zo helder mogelijk de periode van 40 jaar geleden in beeld te brengen. Sommige zaken bleven onduidelijk. Ga na veertig jaar nog maar eens na of een kamertje in een gebouw er wel of niet was wanneer je er zelf niet meer kwam. De één zei ja, de ander neen. Omdat ik in het gebouw helemaal niet kwam, kon ook ik geen helderheid geven. Gelukkig kon ik met getuigen aangeven dat de grootste en pijnlijkste beschuldiging niet op mij betrekking kon hebben, omdat ik al jaren van tevoren niet meer in dat gebouw kwam. De klachtencommissie heeft dit oordeel overgenomen.

  In het eerste gedeelte zegt hij dat hij in het gebouw waar het kamertje zich bevond daar zelf niet meer kwam
  In het tweede gedeelte zegt hij dat hij in het gebouw waar het kamertje zich bevond helemaal niet kwam
  In de derde gedeelte zegt hij dat hij in het gebouw waar het kamertje zich bevond al jaren van te voren niet meer in dat gebouw kwam

  Drie tegenstrijdigheden in 1 alinea!!

  Vreemd dat deze man niet geloofwaardig overkomt!!

  Dit alles zegt hij namelijk terwijl in zijn verweerschrift van mei 2012 op blz 23 staat dat het gebouw met het bewuste kamertje heeft bestaan en dat hij daar geen twijfel over heeft. Hij zegt zelf dat hij daar weleens toezicht hield!!

 9. Schafraad koop snel een grote ladder dan kan je weer op je eigen TROON gaan zitten en vereerd worden.

Reacties zijn gesloten.