Stemmen

KVP-1963En toen…wilde ik alsnog gaan stemmen. Het was tegen acht uur, ’s avonds, en nog een uur te gaan voor de stembureaus zouden sluiten. Zocht naar mijn stemkaart, paspoort snel ter hand en nog even een blik op lijst met de te kiezen leden. ‘Mmm’, hoorde ik mezelf zoemen, ‘de laatste jaren in ons gevecht met de RKK voor recht en rechtvaardigheid heb ik geen partij aan mijn deur gezien (ook geen geestelijke) welke partij heeft nu willen nadenken over de scheiding van kerk en staat, het onderwijs dat vrij van godsdienst zou moeten worden ingericht. Welke politieke stroming zal ervoor zorgen dat we onafhankelijk, kritisch leren denken, los van eenzijdige standpunten. Welke religie kent geen zwijgcultuur? Doch valt er een kentering te bespeuren, ook in mijn denken, niet dat ik niet meer achter mijn / onze strijd sta, wel degelijk maar er valt ook veel te zeggen over ons eigen handelen, kritiek naar onszelf, slachtoffers moedwillig slachtoffer laten is een slechte keuze, om de mens aan zijn seculier lot over te laten door geen warm alternatief te bieden, zal rampzalig uitwerken.

Tussen aardse machten en hemelse genoegdoening drogen de wetten van kerk en staat op in de monden van de seculiere mens, die zijn morele pas laat afhangen wat hem / haar uitkomt.

Nu leven kerk en staat in een concubinaat, in een vorm van hoererij, gescheiden van tafel en bed maar wanneer de nood hoog is vinden de exen elkaar. Nu, op wie moet ik stemmen, geloven dat we sterker en socialer worden…waaruit blijkt dat, dat we slimmer en op voet van gelijkheid zullen leven wanneer sommige partijen het voor het zeggen krijgen. Dat de liberale maatschappij het geld laat schuinwapperen van Oost naar West en via klas geheugenbelastingparadijzen alle menselijke grenzen overschrijden en haar ziel kunnen kopen. Dat de problemen in dit land verdampen wanneer we de Marokkaan het land uitgooien? Alles rustig op straat?

Zo langzamerhand ga ik geloven dat we iedereen opnieuw moeten opvoeden, ethische lessen, morele dilemma’s aansnijden, discussies over Darwin, en Adam en Eva eens goed moeten bestuderen in het licht van de I Tjing, tegelijkertijd een godsdienstige eer brengen aan het leven…lijk ik nou gek geworden daar ik door twijfel niet ben gaan stemmen alsnog mijn stem te laten horen…waarvoor geen partij, noch geloof te vinden is.

One thought to “Stemmen”

  1. Juist ja, scheiding van kerk en staat ! De (ASP) Partij van de Rede deed in Deventer mee aan GR2014 verkiezingen. deventerrtv.nl/mediatheek/video/episode/3659/actua-politiek-hans-de-vries-pvdr-woensdag-5-maart/

Reacties zijn gesloten.