Urbi et Orbi…aan iedereen

Paus, bisschoppen, koningin slaan de plank volkomen mis. Hebben ieder het contact met de werkelijkheid verloren of beter het raakt niet meer, de geloofwaardigheid is weg. De een wil scoren met Syrië, de bisschoppen huichelen meditatieve boodschappen met de kerst,  en de laatste is groen met de natuur. Als Bodar dan ook nog denkt dat het misbruik schandaal overwaait dan zal de storm hopelijk zijn hele kliek wegvagen, huilen hoeft dan niet meer.

Goed bedoelde toespraken kunnen soms erg pijnlijk zijn, ook de majesteit, Beatrix moet zich bewust zijn van de harde feiten zoals die in de maatschappij opspelen. Zij, als vorstin draagt een bijzondere taak, ook gezien haar historische continuïteit, hebben duizenden kinderen seksueel misbruik ondervonden in het instituut de kerk, om daar onbesproken aan voorbij te gaan is een zwakte en teken van rigide ontkenning.

Bisschop Wiertz haalt de secularisatie erbij, de leegloop in de kerk was eerder dan het misbruikschandaal in gang gezet. Schandalig is dat Wiertz de onthullingen wederom onder een andere oorzaak-gevolg conclusie schuift. Is alles dan voor niets geweest? De vele gebeden aan onze lieve God waar we niet zonder kunnen? Andere systemen gingen die niet voor niets ten onder? Het bouwen van de Berlijnse muur, al die stenen, het prikkeldraad voor niets? Het oude Romeinse rijk uit elkaar gevallen. Voor niets? De Sovjet doden van Stalin, voor niets? De apartheid idem? Het blijkt andermaal dat de kerk zaken signaleert maar met geen oplossing komt. Het lijk op het oude probleem dat ze ook niet konden oplossen met hun priesters, niet willen oplossen bovendien. Ik zou zeggen urbi et orbi, volgende keer aan iedereen je tanden laten zien.