Vlucht ‘ins blauen hinein’

onderzoeker-of-detective-_49d3454e9cc9e-pHet Meldpunt Seksueel Misbruik Rooms-Katholieke Kerk moet bijna een op de drie (30 procent) klachten over misbruik ongegrond verklaren door gebrek aan bewijs.

Dat zei voorzitter Wiel Stevens zaterdag in Kruispunt Radio.

Zonder steunbewijs kan juridisch namelijk niet aannemelijk worden gemaakt dat het misbruik werkelijk heeft plaatsgevonden. ”Verschrikkelijk”, aldus Stevens, die ervan overtuigd is dat de meeste incidenten wel degelijk hebben plaatsgevonden.

(reactie MCU) Dat kan simpel verholpen worden als de kerk zelf naar buiten komt met verhalen! En dát doen ze niet! Niemand heeft iets gezien, gehoord, gemerkt??? Deze procedure laat het bewust over aan de klagers door ze steunbewijzen te laten aandragen. Deze procedure ‘lage bewijslast’ heeft men zelf in het leven geroepen met het gevolg dat je op een quasi-veilige manier in het midden laat wat waar is en wat niet waar is. De nog levende beklaagden ontkennen overigens allemaal terwijl wij kunnen aantonen dat ze liegen, dan nog krijgen ze het voordeel van de twijfel. Een vlucht ‘ins blauwe hinein’.

Stevens jammert nu wel over de verschrikkelijke gevolgen van ‘geen steunbewijs’ maar met steunbewijs tegen levende beklaagden kom je ook niet ver want dan noemt men het een ‘ander feitencomplex’. Uiteraard is geen steunbewijs hetzelfde, je kunt zelf door een broeder misbruikt zijn in een jaar dat een ander slachtoffer nog niet op het betreffende internaat aanwezig was, en / of andere functie kreeg. Of van slaapzaal wisselde (nee, geen persoonsverwisseling daar gelooft niemand in). Patronen worden niet meegewogen, niet doorgevraagd, causale verbanden met de voeten getreden in het meldpunt RKK.

Overtuigd dat de meeste incidenten wel degelijk hebben plaatsgevonden‘, is een heel opmerkelijke uitspraak van Stevens!!!

laatste punt: het Deetman rapport. Het Deetman rapport dat de kerk zelf liet uitvoeren wordt in sporadische gevallen, geraadpleegd. Het ligt in de kast en daar moet het verstoffen. Je vraagt je af of de commissie leden het Deetman rapport wel gelezen hebben?