Wat je ziet

Pin up rabbitHet Vlaams Parlement zal zich volgende week dinsdag 24 november formeel en publiek verontschuldigen bij de slachtoffers van gedwongen adopties. Het initiatief komt vanuit de commissie Welzijn en minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Het is de tweede keer dat het parlement zich op die manier publiek verontschuldigt. Eerder, in april 2014, waren er gelijkaardige excuses voor het historisch misbruik in de Vlaams jeugd- en onderwijsinstellingen.

Dat is ander nieuws dan de hysterische achtervolgingen van de pers (CNN) over de aanslagen in Parijs. Ik zie ze in Nederland nog geen excuses maken over de afstandsbaby’s daar toveren ze steeds andere konijnen en parlementaire vertragingen door onderzoekscommissies  in te stellen. Tot ‘de tijd’ niet meer kan nagaan wat precies gebeurt is, archieven niet meer bestaan of in een andere la liggen waar iemand vergat in te kijken.

Brengt me op een andere irritatie wat betreft onze collectieve drang om waarheidsvinding te doen is het neurotisch veel gebezigde openingszinnetje bij menige discussie: ‘wat je ziet‘? WAT JE ZIET!!! is dat we er steeds meer naast zitten in het verklaren van zaken, steeds meer dingen ontgaan ons, de veiligheidsdiensten, de regering ontging 1 minuut stilte voor de onschuldige slachtoffers van het Russisch vliegtuig dat boven de Sinaï is opgeblazen dan wel die in Beiroet, Badgad heeft heel wat vergeten minuten tegoed van ons dus wat je ziet….