Welcome boys

Bodar Glossymet popeKrzysztof Charamsa, een Poolse theoloog bij het Vaticaan, uit felle kritiek op de rooms-katholieke kerk nadat hij werd geschorst toen hij eerder deze maand uit de kast kwam. De ex-priester beweert dat de kerk hypocriet is en miljoenen homoseksuelen doet lijden.

De 43-jarige Charamsa mocht niet langer priester zijn nadat hij aan de wereld en het Vaticaan liet weten dat hij niet alleen homoseksueel was, maar ook een relatie had. Hij onthulde het nieuws de dag voor er een omstreden vergadering van geestelijken over de houding van de kerk tegenover moderne ‘familiezaken’ zou plaatsvinden. Het Vaticaan noemde deze timing ‘onverantwoordelijk’ en vond dat de Pool moest opstappen.

Volgens Charamsa zelf is deze beslissing harteloos en hypocriet. In een brief aan Paus Franciscus schreef hij dat de katholieke kerk ‘miljoenen katholieke homoseksuelen en hun familie ondraaglijk lijden bezorgt en zelf vol zit met homoseksuelen’. Hij vindt dat alle homoseksuele kerkelijken de moed moeten hebben om deze ‘ongevoelige en brutale kerk’ te verlaten.