Math

Bleijerheide klanken blogHallo Bert,

Bedankt voor de snelle reactie. Hier is het verhaal in het kort:
mijn man was Mathias Joseph H, geboren in Bocholtz 10 november 1931 en overleden in Rotterdam 27 maart 2004.

Ik leerde Math in 1969 kennen in Zuid Limburg door de wandelsport en werd lid van zijn club. Onze verkering en later huwelijk verliepen uiterst stormachtig, ik werd regelmatig geconfronteerd met vreemd, agressief gedrag waar hij zich later niets van herinnerde. Ik heb het talloze malen uitgemaakt maar dat accepteerde hij niet, hij wist me overal te vinden via politie, ANWB alarmcentrale en toen ik aan boord werkte via Scheveningen radio.

Door toeval ontdekte ik dat hij door een voorval bij de Marine veroordeeld was door de Krijgsraad en TBR had gekregen. Wat ik hier schrijf was met Math niet bespreekbaar. In een gesprek met zijn huisarts was het antwoord: ja, Math is psychopaat maar als je met hem trouwt kun je onderzoek en behandeling afdwingen. Dit bleek later niet waar te zijn. In een gesprek met de Reclassering was het antwoord: ik mag u geen informatie geven maar hij heeft waarschijnlijk iemand vermoord.

Door een verkrachting binnen het huwelijk werd ik zwanger en onze zoon Robbie werd geboren. Intussen wist ik van Math z’n oma dat: die van H. zijn allemaal krank in de kop.

Ik heb wel veel beetjes informatie maar geen geheel terwijl ik het voor mijn zoon en inmiddels zijn zoon belangrijk vind om te weten wat er gebeurd is. De Krijgsraad geeft hierover geen informatie, zelfs niet aan dokters.

Ik weet dat Math als “kleine jongen” naar het pensionaat in Bleijerheide is gegaan en door een incident is weggestuurd, hij is toen, ca 15 of 16 jaar oud naar de Marine gegaan. Ik weet niet wat dat incident was maar hij zei daarover: ik heb die broeder door dat luik getrokken.

Ik heb nooit aan sexueel misbruik gedacht maar herinner me een incident uit de tijd toen Robbie nog klein was. Ik ben met mijn ouders geëmigreerd naar Zuid Afrika en ben daar opgegroeid. Daar zijn alle mannen besneden. Math was, zo te zien, ook besneden. Ik dacht daar nooit iets van.

Vóór ik, na een paar jaar problematisch huwelijk , bij hem wegging was ik met Rob bij de kleuterzorg, die vroeg of Rob al met zichzelf speelde. Ik had het nog niet gezien. Voor de zekerheid controleerde de arts of de voorhuid ruim genoeg was, dat was in orde. Hij zei: u zult nog wat bloeddruppels in de luier zien maar alles is OK.

Thuis zette ik Rob op het potje en Math zag de paar bloeddruppels in de luier, hij greep het kind, gilde uit: wat hebben ze met je gedaan, ze moeten met hun poten van je afblijven, legde zijn handen op zijn eigen kruis en heeft de hele avond met Rob in zijn armen staan kermen, en af en toe haalde hij uit naar mij. Ik was doodsbang.

Door de echtscheiding en alle agressieve problemen daarna omdat Rob aan mij was toegewezen (Math probeerde een aantal malen om mij te vermoorden) en uiteindelijk is Rob bij zijn vader gaan wonen, hebben Rob en ik 25 jaar geen contact meer gehad tot ik een paar jaar terug een kaart voor Moederdag kreeg.

We hebben inmiddels contact via e-mail. Ik ben altijd van mening geweest dat Rob de feiten moest kennen als hij of zijn kinderen vreemd gedrag ervaarden. Ik ontdekte onlangs dat het niet zo goed met Rob gaat. Toevallig zag ik iets over het pensionaat Bleijerheide en las over het sexueel misbruik destijds.

Mijn vraag is steeds geweest: waarom werd Math naar Bleijerheide gestuurd, was dat gebruikelijk of was het voor moeilijke kinderen, en is te achterhalen wat er destijds gebeurd is?
Mocht u nadere informatie willen dan geef ik die graag.

Met vriendelijke groet, M S