Adoptie pressie

Beste Bert,Bertje kinderwagen 2

Gisteren hebben we de eerste hoorzitting gehad in het Vlaams Parlement over de gedwongen afstand/-adoptie.

De secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie, Mgr Cosijns, zorgde onmiddellijk voor commotie in het parlement. Tijdens zijn betoog zakte de temperatuur in de vergaderzaal een paar graden. Het was een betoog van een wereldvreemd iemand, die moeders die hun kind moesten afstaan, gewoon spijtoptanten noemt. Ze zijn nooit gedwongen volgens hem, ze hadden de keuze gemaakt nadat ze goed waren voorgelicht!!! Als ik zijn betoog hoorde, hoorde ik Mr. Gielis zijn adviseur, spreken (vroegere psychiater in Huize Prinses de Merode). Het waren zijn woorden dat staat vast.

Nu, Mgr Cosijns heeft de wind van voren gekregen en er werd hem enkele rake klappen toebedeeld. Iedereen was verbouwereerd en verontwaardigd na zijn betoog. Dat was de man, de woordvoerder van de Bisschoppen die zijn hulp zou aanbieden. En hoe? Door onzin uit te spuwen?

Er was gezegd dat niemand als pispaal zou dienen tijdens de hoorzitting want zowel Kerk, overheid, sociale instanties, artsen…… zijn in gebreke gebleven. Maar Cosijns trachtte steeds de verantwoordelijkheid van de zusters af te schuiven op andere instanties, zij hadden niets verkeerds gedaan!!!! Zij waren enkel een schakel in een ketting die de keuze van afstand maakten. Hij heeft het ook over de anonimiteit doorbreken. Hij wil weten hoe het zit met het doorbreken van de anonimiteit die ADOPTIEOUDERS toen gevraagd hebben of die hun toen is toegezegd. Aan de rechten van de geadopteerde wordt zelfs niet gedacht!

Het ergste was dat je in de zaal zit maar niet mag reageren op zijn uitlatingen!!!

Volgende dinsdag komen de adviseurs van de Bisschoppen (beiden werkzaam geweest in een home voor zwangere meisjes) aan het woord, alsook Carine Hutsebaut en de Kinderrechtencommissaris. Ben benieuwd

Ondertussen doet de ronde dat de Bisschoppen toch excuses willen geven voor het onrecht dat deze moeders is aangedaan. Het zal gewoon ooit in de krant verschijnen denk ik, want ze zullen bang zijn om een herexamen in het Vlaams Parlement te moeten doen (het was hen gevraagd om terug te komen om het één en ander recht te zetten).

groeten, Marleen