Afstandsmoeders

afstandsbabysGeachte griffier,

Voor de komende PV zouden collega Jeroen van Wijngaarden (VVD) en ik willen voorstellen om een hoorzitting te organiseren rondom afstandsmoeders en hun lang verzwegen leed. Het betreft jonge vrouwen die ongehuwd zwanger waren en onder druk van de Rooms-Katholieke Kerk  hun baby’s afstonden.  In een uitzending van Brandpunt van oktober vorig jaar (http://www.npogezond.nl/tv-uitzending/g24_2160/Het-levenslange-leed-van-afstandsmoeders)  is hieraan aandacht besteed. Naar aanleiding van die uitzending heb ik schriftelijke vragen gesteld.

In Belgie is in het parlement aandacht besteed aan deze vergeten groep. Zo heeft er een hoorzitting plaatsgevonden met afstandsmoeders en hun belangenbehartigers over de problematiek. Aan deze problematiek is nauwelijks aandacht besteed door de commissie Deetman. Het gaat hier om misschien wel het laatste hardnekkige taboe binnen de Rooms Katholieke Kerk. Wij zouden graag een hoorzitting willen organiseren over dit thema. Zou u dit willen agenderen voor de rondvraag. Doel van de hoorzitting is om als Kamer beter inzicht te krijgen in het leed van deze vaak vergeten groep.

Met vriendelijke groet, mede namens collega van Wijngaarden,

Marith Rebel Tweede Kamerlid PvdA

Al in 2010 heeft MCU de afstandsmoeders /baby’s groot op de agenda gezet, tot nu toe zonder resultaat 10 September in de Troelstra zaal, Tweede kamer vind een hoorzitting plaats.