Alle zedenzaken behalve….

Vandaag werd bekend dat een 40-jarige man uit Amsterdam wordt verdacht van seksueel misbruik via de webcam van honderden kinderen. Hieronder een overzicht van eerdere geruchtmakende zedenzaken in Nederland (helemaal onderaan ons commentaar over een in de doofpot verdwenen zedenzaak met 10.000 tot 20.000 slachtoffers).

Cees van D.

Vandaag speelt de zaak tegen orthopedagoog Cees van D. Hij wordt verdacht van ontucht met kinderen van 6 tot 17 jaar oud. Van D. werd in januari vorig jaar opgepakt. Hij zat eerder al in de gevangenis wegens ontucht met een minderjarige cliënt.

Frank R.

Meest recent is de zaak tegen Frank R. uit Cuijk. Hij werd in mei vorig jaar gearresteerd en bleek al acht jaar actief te zijn op internet. Hij benaderde bijna 300 meisjes via internet en zette hen aan tot het verrichten van seksuele handelingen met zichzelf voor een webcam. Met zeker elf meisjes had hij ook fysiek contact.

Robert M.

Waarschijnlijk de bekendste zedenzaak is die rond crèchemedewerker Robert M. Hij werd in 2010 gearresteerd. M. is veroordeeld voor ernstig misbruik van tientallen zeer jonge kinderen. Hij kreeg vorig jaar 19 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Robert M. gaat zijn veroordeling aanvechten bij de Hoge Raad.

Neerbosch

Bij de Gelderse jeugdzorgorganisatie Lindenhout kwamen in 2013 31 meldingen binnen over misbruik van kinderen in Kinderdorp Neerbosch. De meldingen gingen over misbruik in de periode 1975 – 1985. Ook acht oud-medewerkers meldden zich met verhalen over misstanden in de voormalige jeugdinrichting bij Nijmegen.

Utrecht

Begin vorig jaar werd een 56-jarige zwemtrainer uit Utrecht veroordeeld voor het bezit van kinderporno. De man liep tegen de lamp na een inbraak in zijn huis. De inbrekers waarschuwden de politie en die vond op de gestolen computers van de man 17.000 foto’s en meer dan 450 filmpjes. De rechtbank heeft de zwemtrainer veroordeeld tot een half jaar celstraf, waarvan 169 dagen voorwaardelijk.

Stefan P.

In juli vorig jaar werd de 28-jarige onderwijsassistent Stefan P. veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen in de Noord-Hollandse plaats Huizen. P. misbruikte kinderen bij onder meer een school voor blinde en slechtziende kinderen. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Leon G.

In 2012 werd voormalig motorcross-bondscoach Leon G. uit Liessel veroordeeld tot achttien maanden cel. Hij werd veroordeeld voor het seksueel misbruik van twee minderjarige pupillen.

Valkenswaard

De directeur van een particuliere school in Valkenswaard werd in oktober 2012 aangehouden vanwege ontucht met een leerling. Een maand later arresteerde de politie een medewerker van de school in verband met dezelfde zaak.

Joost W.

De 60-jarige Joost W. uit Westkapelle werd in september 2012 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs vanwege ontucht met minderjarigen. Hij heeft bekend in de afgelopen 30 jaar zo’n honderd jongens seksueel te hebben misbruikt.

Lars van der H.

Lars van der H. kreeg in 2011 een celstraf van 24 maanden voor het misbruiken van zeven minderjarige jongens rond de leeftijd van 14 jaar. H. ging in december 2012 tegen het vonnis in beroep. Dat verloor hij en de straf werd verhoogd naar 30 maanden.

Benno L.

Zwemschoolhouder Benno L. werd in 2011 in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar celstraf. Hij pleegde ontucht in zijn zwemschool, vaak met gehandicapte meisjes. Hij filmde en fotografeerde het misbruik.

Bisschop Jan ter Schure

In februari 2010 werd bekend dat een oud-bisschop van Den Bosch zich als jonge priester vegreep aan een minderjarige jongen. De bisschop, Jan ter Schure, misbruikte de jongen samen met zes andere priesters op het jongensinternaat Don Rua in Ugchelen tussen 1948 en 1953. Later bleek dat op het internaat tientallen jongens werden misbruikt. Deze zaak was de aanzet voor het schandaal rond seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Sytze van der V.

Pedoseksueel Sytze van der V. moest in december 2008 de cel in wegens seksueel misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak kreeg landelijke bekendheid doordat burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven hem na zijn vrijlating een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven.

Mars tegen de doofpot

En nu dan de snel vergeten 10.000 tot 20.000 slachtoffers, grootste sexcrime in Naoorlogs Nederland…die van priesters en kloosterlingen, nonnen, ‘wir haben es nicht gewuusst gestapo’ leden. Het rijke en goed georganiseerde geloof der RKK (samen met de NOS kom je nog ergens).