Bastaardkinderen

Premier Nicola Sturgeon heeft excuses aangeboden voor de gedwongen adopties in Schotland tussen 1950 en de eerste helft van de jaren 80. Ruim 60.000 Schotse vrouwen moesten toen hun kind gedwongen afstaan, omdat ze ongehuwd zwanger waren geraakt.

Onder de vrouwen die bij het Schotse parlement zijn om de toespraak van Sturgeon bij te wonen, is ook de 62-jarige Esther Robertson. Zij is een van de kinderen die gedwongen ter adoptie werd opgegeven. “Het is een spannende dag”, vertelt ze aan de NOS, voorafgaand aan de excuses van de premier. “Ik ben ook nerveus, maar ik heb er super veel zin in. Het is ongelofelijk dat dit vandaag gebeurt, we wachten hier al jaren op. Het is eindelijk tijd voor excuses aan alle vrouwen en kinderen.”

Het idee om de kinderen bij de ongehuwde moeders weg te halen, kwam vanuit de toenmalige conservatieve Britse overheid. De bastaardkinderen en ongetrouwde moeders waren niet welkom in de maatschappij. Robertson: “Mijn moeder was een 17-jarig meisje uit Edinburgh en was zwanger van een zwarte, Amerikaanse luchtmachtmilitair. Ze werd gedwongen om mij op te geven. Ik ben twee keer geadopteerd voordat ik 3 jaar oud was.”

Ik heb mijn zoon niet ter adoptie opgegeven, hij is van mij afgepakt.

Jeannot Farmer

Ook de 66-jarige Jeannot Farmer is in het parlement aanwezig. Farmer was 22 jaar toen haar zoontje na zijn geboorte onmiddellijk van haar werd afgenomen. “Ik had hem gewoon mee naar huis kunnen nemen”, vertelt ze. “Mijn familie steunde mij, maar ik was ongetrouwd. Na de bevalling werd hij direct weggehaald, ik heb hem niet eens kunnen vasthouden.”

Om de jonge moeders in het geheim te laten bevallen, werden ze in speciale tehuizen (Heerlen / vroedvrouwen-school)  geplaatst die ver van huis waren, de zogeheten mother and baby houses. Daar werd ook Esther Robertson geboren: “Ik ben in contact gekomen met vrouwen die daar zijn bevallen. Zij zeiden dat het een koude, strenge en verschrikkelijke plek was, waar de meisjes werden behandeld als slaven. Er werd aangemoedigd zo min mogelijk tijd door te brengen met de baby’s.”

Niet alleen in mother and baby houses werden de baby’s afgenomen, ook in ziekenhuizen. Dat laatste gebeurde bij Farmer. “Ik heb mijn zoon niet ter adoptie opgegeven, hij is van mij afgepakt.”

PS…..De analogie met Nederlandse, Belgische, Duitse, Spaanse, Ierse kinderen is frappant, dezelfde methodes: meteen na de geboorte mother and baby gescheiden, ‘kind niet eens kunnen vasthouden’, afgenomen, gestolen!

Mea Culpa en de afstandsbaby’s