Chili peppers

Ook paus Franciscus kan niet in de luwte blijven van het seksueel geweld dat zich rond de kerk wereldwijd manifesteerde. In Chili zijn nu eindelijk invallen gedaan. Het bleef lang onder de pet en nog steeds werken krachten hier, zowel binnen politieke partijen (CDA) als OM tegen, om de doofpot veilig te stellen. Artikel 12 procedure wordt ondanks verzoek Tweede kamer, minister van der Steur genegeerd.

De Chileense politie heeft in kantoren van twee aartsbisschoppen een inval gedaan in het onderzoek naar seksueel misbruik door katholieke geestelijken in het land. Uniek in de geschiedenis dat nu aartsbisschoppen, die van hun troontje naar beneden moeten dalen, getuigen voor de wereldse macht der wet.

Ooit zei de nieuwe burgemeester van Amsterdam Femke Halsema tegen me, ‘wij hebben hier scheiding van kerk en staat’!!?? Ze gebruikte dit om de opborrelende discussie (we zaten beide in een EO Moraal ridders talk-show) over de enorme publiciteit rond seksueel geweld te temperen. Ik reageerde meteen door te zeggen ‘oh ze kunnen gewoon hun gang gaan’???
sculptuur Rolf Jagersberg

Geen priester, kardinaal kan ontkomen aan strafbare feiten, ook al zijn ze 20-30-40 jaar geleden of nog langer gepleegd. Een misdaad tegen de mensheid (kinderen) kan niet verjaren. De patronen waarmee deze misdaden werden ‘geseponeerd’, weggeklets, gekleineerd doet de transparante vrije westerse wereld / democratie geen goed.

De invallen werden gedaan in de steden Temuco en Villarrica, ten zuiden van hoofdstad Santiago, in de regio Araucania. Vijf priesters uit de regio zijn verdachte in het onderzoek naar seksueel misbruik. Agenten hadden het bevel om alle documenten die te maken zouden kunnen hebben met het misbruik in beslag te nemen.

Sinds paus Franciscus Chili in januari bezocht, zijn steeds meer beschuldigingen van seksueel misbruik naar buiten gekomen in het land.

In mei dienden alle 34 Chileense bisschoppen hun ontslag in bij de paus. Van vijf bisschoppen is het ontslag geaccepteerd. Wegwezen jongens!