De Blauwe Sloper (deel 1)

Blauwe Sloper perspectief

Het actiecomité De Blauwe Sloper verzet zich tegen de de sloop van 100 woningen (ruim 200 mensen) in de wijk Blauwdorp, een wijk in Maastricht, die op straat komen te staan in een tijd met grote woningnood en een nog onbeheersbare pandemie waarvan een tweede golf, seizoens-reflex ook wel genoemd, er aan komt en voor uw herfstige deur gaat waaien.

Uw wachttijd is ruim 10 jaar voor een nieuwe woning (volgens het EIB, economisch instituut voor de bouw).

De Blauwe Loper plannen van gemeente Maastricht en woningcorporatie Servatius wilt begin September 2020 zijn inhumane beleid doorzetten….wij noemen het de Blauwe Sloper.

Het grote probleem bij deze sloop is niet alleen deze stress verhogende onzekerheidsfactoren, die nu onder deze zeer bizarre omstandigheden een rol spelen. Het is inhumaan en onverantwoord om deze sloop door te zetten hoewel corporatie Servatius toegeeft dat de druk op de woningmarkt immens groot is maar wens ons desondanks dit vervelende nieuws, ’toch veel succes in uw speurtocht naar een andere woonruimte’??? Een dun spoor van empathie maar kennis van de realiteit ontbreekt bewust…een pandemie en grote woningnood….nooit van gehoord gemeente Maastricht?

De woningmarkt schuift en rommelt al sinds 2002. Ze beloven te bouwen en politiek en media besteden er sindsdien aandacht aan. Er is nog steeds een tekort van 315.000 woningen, het aantal daklozen rond de 40.000 stijgt en er komen door de Corona crisis en oplopende werkeloosheid waarschijnlijk duizenden daklozen bij.

Donderdagavond 28 Mei was Onno Hoes, onze ex-burgemeester te gast bij de NPO  Op 1. Onno voorziet als makelaarsvoorzitter NVM  een verschuiving van de stad naar het platteland nu we massaal thuis werken. Buiten dat de stikstof-regels voor oponthoud zorgden, en nu daar de woningnood bij komt, kunnen de plannetjes van de makelaars niet uitgevoerd worden. Onno wilt meer ruimte en met zijn makelaars een vinger in de pap houden daar er behoefte is aan woningen op het platte land. Helaas de cijfers geven een desastreus beeld, en zie of je een woning beneden de 1000 euro krijgt, het tijdperk ‘wij willen meer winst en duurder’ is een farce en niet realistisch in deze crises zoals die zich nu voordoet, terwijl de huren niet zouden stijgen, doen ze het wel. Al deze plannen uit het  pré-Corona tijdperk is achterhaald en ‘niet comme il faut’.

Het was al onbetaalbaar in het oude normaal maar wanneer niemand een stap terug wilt doen en de problemen aan de onderkant, lage inkomens, gepensioneerden, studenten, ZZP’ers, niemand voor ons opkomt, rest ons niets anders dan te strijden voor het behoud van onze wijk, betaalbare woningen en geen sloop zoals het beloofd is aan het begin van de Covid 19 ellende.

hallo kwetsbaren

Bescherm de kwetsbaren, ik hoor het van alle kanten door politici, gemeentes, door makelaars, door corporaties: ‘bescherm de kwetsbaren’ maar in werkelijkheid gebeurt het niet. Net als het racisme in Amerika, gaat gewoon door in de schiettent van Trump. Jongeren pikken het niet meer (een groot deel is student, velen zijn hun baan of bijbaan verloren en om dan te ‘solliciteren’ bij een één kamer appartement voor 675 euro exc. gaat de pet van een hele grote groep te boven. Het gat van de leegstand mochten ze opvullen maar crisis breekt wet voor KLM dus ook voor de kwetsbaren .

Een inhumane sloop met een tweede golf Covid 19 seizoens-reflex voorspeld door de deskundigen, en dan het spook van het woningtekort. Woningcorporatie Servatius schrijft:

Het gaat er dus niet om of wij ons niet bekommeren om de gezondheid of woonsituatie van u, maar het gaat om het afwegen van verschillende belangen in een crisissituatie.

Uiteraard zouden wij u en de andere tijdelijke huurders het liefst een andere woning geven, maar dat lukt ons gewoonweg niet. Zeker niet gezien de druk op de Maastrichtse woningmarkt.

Met vriendelijke groet,

Michel Thuis

Regisseur sociaal herstructurering

Ondanks dit vervelende nieuws, wens ik u toch veel succes in uw speurtocht naar een andere woonruimte.

HET LUKT ZE NIET!

Mooi woorden van de regisseur van Servatius maar de werkelijkheid stormt op ons af met een sloop hamer. Nee, dat gaat ook niet lukken als je zelf voor de woningnood heb gezorgd en de cijfers bekijkt. Het lukt ze niet, nee vind je het gek als zij slopen en duurdere woningen ervoor in de plaats zetten. Belangen van wie? De kwetsbaren?