St.Jan krijgt zijn zin niet

Maar wel weer ruim aandacht van dagblad de Limburger…is dat nou toeval?

De Cie. Deetman heeft vanaf het begin in 2010 aangedrongen op een slachtoffer aanpak, de bedoeling was om daders niet in beeld te krijgen, nou dat is gelukt bij een procedure die verjaard is zo wie zo  geen kans maakt op een civiele dan wel strafrechtelijke aanpak. Deetman mocht bij paus Fanciscus komen om zijn aanpak uit te leggen. Meneer Deetman heeft het mij menigmaal toegeworpen ‘ga uw gang meneer Smeets als u wilt procederen’, hoewel anderen dat wel hebben geprobeerd zijn we ‘gekke henkie’ niet om vervolgens de proces kosten te betalen want het is nou eenmaal verjaard en St. Jan met hun ‘eerlijk proces’ bedoelingen kunnen het maar niet verkroppen dat brave borst Gijsen uit hun pocket wordt getrokken, die ook in IJsland nog wat publiciteit staat te wachten.

Deetman in gesprek met Bert Smeets / tweede kamer

Deetman had wel gelijk, beetje vals om je eenzijdig op de slachtoffers te richten maar goed Deetman had een punt, maar niet nog eens zo’n procedure waar de kerk alles bepaalt, de commissie leden, de juristen, gesprekken met kerkelijke ambtenaren , dan was ons oorspronkelijk voorstel, een parlementaire enquete beter geweest ( toen gooide in naam van de Heer Klokk alles van tafel)….wat is eerlijk St. Jan?

Toch is er een groepje rond oud-bisschop Gijsen, die steeds de rechter opzoeken zoals de St. Jannen. Ze proberen het hele Deetman onderzoek onderuit te halen omdat er weinig bewijs zou zijn. Nou, laat ik nou vanuit hun standpunt eens redeneren en kijken naar de feiten. Zullen we het OM vragen om alle vervolgingen over seksueel geweld die terzijde zijn gelegd, seksueel geweld van ‘geestelijken’ vanaf de vijftiger jaren openbaar maken? Goed idee bisschop Smeets? Goed idee burgemeester van Maastricht, die voorheen bij het OM werkte. Wij mochten van de Tweede kamer een artikel 12 procedure starten en wat gebeurt er…niks? Konden we eindelijk zien wie wat heeft uitgespookt maar het wordt tegengehouden, waarom? Heeft de kerk en het OM gezamenlijk iets te verbergen? De kerk heeft slechts mondjesmaat meegewerkt aan een ‘dader’ aanpak want hoeveel priesters, kloosterlingen zijn nou gearresteerd, bekend? Ik geloof onze grote vriend Schafraad staat eenzaam alleen boven aan de lijst met acht steunbewijzen, en is niet eens veroordeeld door de commissie. 10.000 tot 20.000 slachtoffers en niemand gearresteerd, niemand veroordeeld behalve dan in Utrechtse achterkamertjes een mea culpa uitspreken…wederom in stilte begraven.

Wir haben es nicht gewusst…zei de kardinaal immers.

‘Niet Jan S. maar pastoor Scharaad’, riep Jan strijdlustig tegen de media.