De Duivel en de rechter

In Vaticaanstad is een historische rechtszaak begonnen. Voor het eerst (????) moet een kardinaal voor de ‘wereldlijke rechter’ van het ministaatje verschijnen. Dat de RKK wegkwam met tal van criminele activiteiten mag je wijten aan de duivel en de rechter uit die andere (onze) rechtstaat, en zijn identieke zucht naar rijkdom en macht.

Een opmerkelijk bericht wanneer media melden dat priesters, in dit geval een kardinaal, veroordeelt wordt want daar wisten ze tot nu toe aan te ontkomen……. ….. hoe rijk ze ook zijn. Maar eerst even dit:

Wat me al een paar weken dwars zit is de berichtgeving rond de presentatie van de ‘nieuwe’ aanpak van het RKK internationale misbruik schandaal. Buiten dat ze decennia lang dit ‘gewusst haben’, konden ze met medeweten van het OM het onder het tapijt schuiven, en dan als een duveltje uit een doosje verschijnt een lege, brede tafel op TV in het journaal met een nog te vormen commissie (een wonder) waar je niemand van te zien krijgt en dan zorgen ze ervoor, de linkmichels, de lege tafel van een voice-over te voorzien, die hetzelfde verhaal vertelt van alle pogingen van de kerk daarvoor om het misbuik probleem aan te pakken. Er zijn nu weer een paar weken voorbij en inmiddels is er niets gebeurd. Rik Deville heeft al eerder op deze holle retoriek gewezen en de zoveelste poging van hun canoniek systeem om iemand ook maar een dag in een cel te gooien. Beste gelovigen: ‘het gaat niet gebeuren want zij vinden kindermisbruik geen zonde’…zeker als het kind naar liefde vraagt zoals de pater me erop wees en op mijn hart drukte als tienjarig jongetje ‘jij hebt liefde nodig’.

Nee, pater ik heb geen liefde nodig ook al is mijn vader gestorven en zit hij bij de Heer op schoot, u bent een zeer manipulatief heerschap. Ik heb het mogen ervaren op internaat wanneer je niet luistert dan valt de hele congregatie over je heen. Je wordt geïsoleerd, excommunicatie en tot op de dag van vandaag doen ze hetzelfde….isoleren.

Het internaat waar ik verbleef kende ook allerlei financiële manipulaties,  al begin zestiger jaren werd broeder Adelbertus veroordeel voor het wegsluizen, ‘wegboeken’ van honderduizenden guldens. Justitie keek de andere kant uit, een typisch Limburgs trekje.

Overigens het moet maar eens afgelopen zijn met die chique functies van de canonieke ‘rechtstaat’, verzinnen de prachtigste titels voor zichzelf: (minister-generaal Provincialaat, en meneer pastoor ‘vader’ noemen (ging wel erg ver) maar sentimenten te over in het geheime bolwerk waar de heilige narcisten alle kritiek wisten te doven.

De flop van de Chelsea-deal

Tussen 2014 en 2016 raakte toen nog aartsbisschop Becciu betrokken bij de investering van dik 200 miljoen euro in een luxepand in de Londense wijk Chelsea. Daar zou een voormalig gebouw van warenhuis Harrods verbouwd worden tot chique appartementen.

Financiële bemiddelaars zouden Becciu en zijn staf ervan overtuigd hebben dat hier veel winst viel te behalen. Om voldoende te kunnen inleggen, zou Becciu geput hebben uit geld van de Petruspenning, de giften van gelovigen voor de armen (een Joep Haffmansje), en zelfs uit het persoonlijke fonds voor liefdadigheid van paus Franciscus. Maar de deal liep fout, mede als gevolg van brexit, en het geld ging verloren. In de boeken zou hier niets van terug te vinden zijn.

De val van de kardinaal

Ondertussen werd Becciu belangrijker. In 2018 werd hij hoofd van de Congregatie voor Heiligverklaringen en kreeg hij zijn kardinaalshoed van de paus. Twee jaar later brachten Italiaanse onderzoeksjournalisten de mislukte investering in Londen aan het licht en publiceerden ook hoe kardinaal Becciu jarenlang met geld van de Kerk zijn familieleden zou hebben bevoordeeld.

Geheime humanitaire missies

Als pikant detail kwam ook het verhaal bovendrijven van een flamboyante dame, Cecilia Marogna, die naar eigen zeggen in opdracht van Becciu geheime humanitaire missies in Afrika en Azië zou hebben uitgevoerd. Met de honderdduizenden euro’s die zij van de kardinaal ontving zou ze in samenwerking met verschillende geheime diensten geprobeerd hebben gijzelaars vrij te krijgen. In werkelijkheid bleek veel van het geld besteed te zijn aan dure kleding en accessoires….en aan Dr. Fummel.