De Eenlingen

beer joAfgelopen week was het de week van de eenlingen, niet dat ze recent ontdekt zijn maar ze zijn herboren, worden herontdekt. Een keurige student eist dat zijn visie wordt voorgelezen op het journaal, apart mmm ik zou zeggen na zestig jaar nieuws laat het eens één keer voorgelezen worden door een eenling, natuurlijk niet onder dwang van een nep-revolver terwijl de media u iedere dag de waarheid voorschotelt van een pr-bureau in dienst van een bank of politieke partij. De waarheid zit in een blik, het is voorgeprogrammeerd, verpakt, wordt gekeurd, afgewogen, geframed zodat het past binnen het beeld die sommige van deze politieke of andere financiële belangen, wensen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag stond een eenling met een steen op de grote ramen van de gesloten showroom te beuken, hier vlak naast mijn huis. Hij botvierde zijn ongenoegen op een lege showroom. Keiharde knallen klonken midden in de nacht of er geschoten werd, ik sprong uit mijn bed, trok voor de voorzienigheid wat kleren aan, en gooide het raam open. Daar liep hij midden in de nacht, de eenling, met een bivakmuts over zijn hoofd getrokken stak hij de straat over, liep met gebogen hoofd naar de overkant, kegelde daar opnieuw een steen door de ruit. Daar zaten mensen te eten, in het restaurant wel te verstaan.

Vanochtend hoorde ik een eenling praten, toen ik naar buiten keek bleekschapenen eenlingen hij hardop te staan lullen, tegen een lantaarnpaal die info geeft over bustijden. Nee, de bus laat soms erg lang op zich wachten dus bleef de eenling doorzwammen, luidruchtig uiteraard want iemand moet hem toch horen: de eenling.

Vroeger bestond de eenling ook maar hij leek op al die andere eenlingen. Niemand heeft toen ook gezien wat die eenlingen allemaal uitspookten, men sprak achter de eenling ruggen. Nu, hebben we het over de eenling als psychisch de eenlingen up to yougestoord, een ziek brein in een wereld die van ons eist in dezelfde code te leven als al die honderden miljoenen tv aangesloten op het schimmen internet die hun kopje in het raam van het scherm willen steken. Waar massa media naar de eenling roept, ‘zie maar met je eigen werkelijkheid en ervaring’. Het is ieder voor zich, it’s up to you, niemand die met je praat, iedereen online, volg kille, killing regels, uw nummer bij de hand houden als je aan de beurt bent. Laat de drones opstijgen en ongemerkt iedereen in de gaten houden, de eenling is hoe dan ook terug en gewekt…..wakker worden!