De Laatste Bus Naar Waubach

Documentaire over de dood van mijn vader Hein Smeets en de jaren dat er gezwegen werd….

.

Geachte lotgenoten,
Het afgelopen jaar ben ik een vrijwillige quarantaine ingerold, omdat ik enkele creatieve projecten te lang heb laten liggen. Te weten een boek ‘Krakende Stilte’ plus een documentaire, ‘De Laatste Bus Naar Waubach’.
Ik was al redelijk ver gevorderd met schrijven tot 2010 de media mij bij de horens pakte en wij als stichting ‘Mea Culpa United’ voor heel wat reuring zorgde in het ingekakt, katholieke bastion, toen wij eindelijk onze verhalen over seksueel geweld konden laten vieren. De jaren op internaat.
Nu heb ik nooit echt stil gezeten, in 1985 produceerde ik al de LP ‘Pop Against Pope’ en werd meteen door de regionale maar ook landelijke media geboycot.
Vrijheid van meningsuiting? Het ligt aan de hoofdredactie en door wie hij, zij betaald krijgt.
In 2000 schreef ik iets persoonlijker over dit innerlijk monster / gevecht met de schimmen uit het verleden.
Als resultaat een heuse CD ‘Soul Child’, waar ik alleen de steun kreeg van stichting Yak, en meteen afgeserveerd werd, weer geen radio of media feedback want u ziet als de ZZP’er artiest, acteur, singer-songwriter zijn werk niet kan laten horen is het de dood voor delfde artiest als de cultuur.
Boycot de boycotters, open de doofpotters
In 2007 volgde de documentaire: ‘Tussen Kathmandu en Bleijerheide’, alleen vertoont in de Lumière, te Maastricht. Rond die tijd begon ik aan een manuscript van ruim 825 bladzijdes met de obscure titel ‘Krakende Stilte’. ‘Krakende Stilte’, begint midden zestiger jaren waar ik net van internaat, van achter vier muren, de wijde wereld in rol.
Het Gregoriaans, het traditionele galm paradijs in de Romeinse liturgie (niks tegen deze schone klooster klanken hoor), verliet ik voor het hoekige ‘chop’, elektrische gitaar geweld, geschreeuw door een microfoon, doorkliefd met zwetende drummers.
Een ware sensatie en uitdaging voor een puber. Een eeuwige uitdaging.
Goed, het is zover en net nu ik vrijwillige mijn eigen isolement ophef, staat een ander, ongezien virus me op de hoek van de straat, te bespringen. Hallo Corona had je niet eerder vegetariër kunnen worden? Virussen kunnen heel oud worden. Dus zet ik mijn documentaire ‘De Laatste Bus Naar Waubach’, online.
Vandaag, is de dag. Ja, stopt u nu maar met boycotten, ik weet het nou wel deze groep-pesters-ontkenners zal hopelijk snel de strot worden omgedraaid door het boycot virus zelf, het monster slaat immers wereldwijd toe.
Ik blijf u vriendelijk groeten, op anderhalve meter afstand
Bert Smeets
Hein Smeets, mijn papa